Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Så skyddar du tak mot översvämning

Publicerad: 21 februari 2019, 05:21

Om avvattningen på ett tak överbelastas kan det ofta bero på bristande underhåll av takbrunnarna.

Foto: Mataki

Klimatförändringar kan i framtiden leda till mer skyfall och översvämningar, vilket kräver att takavvattningen fungerar som den ska. Tätskiktstillverkaren Mataki har tagit fram en projekteringsvägledning som ska säkra kvaliteten på avvattningen.


Mataki utvecklar och tillverkar olika tätskiktslösningar, men även tillbehör som takbrunnar. De senaste åren har företaget arbetat intensivt med såväl produktutveckling och kunskapsspridning kring just takavvattning.

– Bakgrunden är att branschorganisationen TIB Takentreprenörerna uppmärksammade att det finns ett regelverk för avvattningen på låglutande tak, men det efterföljs sällan eftersom få känner till det, säger Mikael Kemp, produktchef på Mataki.

Läs mer: Tuffare väder utmaning för byggare.

Han har tillsammans med andra branschaktörer inom TIB suttit med i en arbetsgrupp som tagit fram en branschtolkning av reglerna, ”Dimensionering av takavvattning vid tak med tätskiktsmatta eller takduk”.

– I arbetsgruppen kom vi fram till att reglerna inte har efterlevts och att man istället gjort en schablonberäkning för hur mycket avvattning som ska användas. Men det räcker inte alltid. Avvattningen måste också anpassas till lokala förhållanden, säger Mikael Kemp.

För att sprida kunskapen har Mataki tagit fram en egen projekteringsvägledning med dimensionerings- och monteringsanvisningar, liksom checklistor och beräkningsexempel.

– Dels riktar vägledningen sig till de takentreprenörer som vi samarbetar med, men även fastighetsägare, arkitekter och konsulter, säger Mikael Kemp.

Om avvattningen på ett tak överbelastas kan det ofta bero på bristande underhåll av takbrunnarna, men i dag finns det silar med högre kapacitet vilket minskar risken för kvarstående vatten på tak.

– Kvarstående vatten kommer ändå med tiden att dräneras, vilket innebär att ibland kan det vara svårt att härleda orsaken till en eventuell skada.

Om skyfallen blir vanligare eller inte återstår att se, men att följa regelverket är en försäkring för framtiden.

– Har man dimensionerat enligt reglerna är man bra säkrad även om nederbörden ökar, säger Mikael Kemp.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.