Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Så undviker du den digitala klimatfällan

Publicerad: 5 december 2019, 05:09

Eva Stattin, expert på hållbar digitalisering på IVL Svenska Miljöinstitutet, berättar att det finns en begynnande medvetenhet runt om i techvärlden kring digitaliseringens klimatpåverkan.

Att lagra och överföra data är långt ifrån en klimatneutral aktivitet. Eva Stattin, expert på hållbar digitalisering på IVL Svenska Miljöinstitutet ger sina bästa tips till den som vill undvika att falla i den digitala klimatfällan.


1. Fråga dig själv vilket behov du har. Det finns ingen mening med att implementera digitala lösningar för sakens skull, de ska finnas för att möta ett specifikt behov.

2. Kartlägg vilka alternativ som finns för att möta ditt behov. Ta reda på så mycket du kan om alternativens fotavtryck och andra för- respektive nackdelar. Gör sedan ett medvetet val.

3. Bedriv vanligt hederligt hållbarhetsarbete. Det vill säga dokumentera din klimat- och miljöpåverkan, och jobba sedan för att successivt minska din påverkan. Till exempel genom att ställa krav i samband med upphandling av molntjänster.

4. Dela med dig av din nyvunna kunskap till andra. Fortfarande är det många aspekter av digitaliseringens klimatpåverkan som inte har besvarats. Alla kan vara med och bidra med en del av svaren.

Relaterade artiklar

Digitaliseringen är dold klimatbov

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.