Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Salamanderfallet - en absurd PBL-karusell

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV PER HINDERSSON

Planprocesser kan ta absurda irrfärder med dagens plan- och bygglag, men "salamanderfallet" i Kungsbacka ter sig som ett unikum.

Historien börjar i mitten av 1990-talet då ägaren till den så kallade Thunnelska villan i Kullavik ville stycka av tomten för att bygga bostäder. Efter segt motstånd och överklaganden från grannar (huvudargumentet var att husen inte smälte in i miljön) antog Kungsbacka kommun våren 2002 detaljplanen för nyproduktion av sex parhus på tomterna.

Men det är bara början. Detaljplanen överklagas vidare till länsstyrelse, länsrätt och hösten 2003 godkänner regeringen detaljplanen. Det är här vattensalamandern entré på scenen.

En av de överklagande grannarna, Jan af Ekenstam,  presenterar ett nytaget foto av en större vattensalamander, Triturus cristatus, på sin tomt. Det är ett svagt giftigt groddjur som blir 10-16 cm lång. Större vattensalamander omfattas av EUs habitatsdirektiv. I Sverige är för övrigt alla grodor och ödlor fridlysta och får varken skadas eller flyttas.

Salamandern lever huvudsakligen på land men behöver tillgång till permanenta vattensamlingar under lekperioden april och maj.
Jan af Ekenstam skickar salamanderbilderna till länsstyrelsen som dock är kallsinniga och ger projektet dispens från Artskyddsförordningen. "Lämpliga viloplatser och/eller fortplantningsområden bedöms inte finnas i det område som skall bebyggas", skriver länsstyrelsen i sitt uttalande.

Mitt under byggsemestern i fjol beviljas bygglovet. Projektet har bytt ägare ett par gånger under processen, men nu kan exploatören Mjöbäcks Entreprenad sätta igång. Projektet byggstartar, Mjöbäcks Entreprenad börjar försäljningen och allt ser ut att gå bra. Elva hushåll bokar in sig och betalar handpenning på varsitt hus à 3,2 miljoner kronor. Samtidigt säljer man eller säger upp sina befintliga bostäder.

Då, i februari i år, får husköparna en rejäl chock. Regeringsrätten upphäver - med  hänvisning till salamandern och brister i miljökonsekvensutredningen - regeringsbeslutet att godkänna detaljplanen. En vecka senare drar länsrätten tillbaka (inhiberar) bygglovet. I detta läge är två parhus uppsatta och nästan allt markarbete är klart.
För två veckor sedan var ärendet uppe i länsstyrelsen som beslutade att bygglovet gäller - trots att detaljplanen är hävd. Det betyder att byggarbetena återupptas. Men vad som händer sedan vet ingen, mer än att frågan på nytt lär  överklagas till länsrätten. En ny miljökonsekvensutredning och en ny detaljplan är på gång, fast det lär dröja ett par år innan den är klar.

Tom Ellisson, företräder husköparna (hans svärmor har köpt ett av parhusen):

-Det här är ett skolexempel på hur galet det kan gå med dagens plan- och bygglagstiftning. För en kostnad av några frimärken kan man som närboende sakägare överklaga i all oändlighet och luckorna i lagen gör att det kan gå hur som helst, säger Tom Ellisson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.