Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Samhällsbyggnad nästa för hållbarhetsprofilen

Publicerad: 13 november 2019, 05:00

Mattias Goldmann är ny hållbarhetschef på Sweco.

Foto: Anders Siljevall

Som vd för tankesmedjan Fores har Mattias Goldmann sporrat näringslivet att ta stora klimatkliv framåt. Nu går han från inspiration till verkstad och blir hållbarhetschef på Sweco.


Grattis till nya jobbet! Vad ska du göra där?

– Som chief sustainability officer rapporterar jag direkt till vd:n och har ansvar för det strategiska hållbarhetsarbetet, att Sweco flyttar fram positionerna i de frågorna. Jag har ingen stab under mig. Det är krävande att inte kunna delegera, men det positiva är att hållbarhetsarbetet inte hamnar i en separat avdelning, utan genomsyrar hela koncernen.

Ditt jobb har tidigare varit att sporra näringslivet till att ta större klimatansvar. Känner du pressen nu när du står på ”andra sidan”?

– Jag har ju byggt upp en press på mig själv, helt klart. Sweco har kommit långt i sitt arbete, men jag hade inte varit intresserad om allt redan fanns på plats. Acceptansen för vilka klimatåtgärder som är rimliga att genomföra förändras också med tiden. Se till exempel på ifrågasättandet av flygresor som har exploderat de senaste åren. Det är svårt att förutse vilka frågor som blir viktiga.

Vad ser du för hållbarhetstrender inom samhällsbyggnadssektorn?

– Tidigare har bygg och fastighet/transport och energi behandlats separat, men i dag går de ihop. Med solcellspaneler på taket producerar vi vår egen el och fastighetsägare måste lösa laddplatser för elbilar. Den integrationen hjälper mig som främst fokuserat på energi och transport tidigare.

Byggsektorn står för en stor del av utsläppen i dag. Fokuserar man tillräckligt på detta problem?

– Den släpper ju ut mer än flyget. Det som är bra är att bygg- och fastighetsbranschen inte riktar fokus mot en annan bransch, utan säger: ”Fokusera på oss”. Men politikerna behöver jobba lika mycket med hållbara fastigheter som med flyget.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.