Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Sänk inomhusklimatet med ny bok

Publicerad: 3 oktober 2010, 09:17

I en ny bok från Svensk Byggtjänst ger författaren Jan Forslund konkreta råd för att skapa bästa inneklimat till lägsta kostnad. Han menar att vad som behövs är mer handling och kompetens och mindre avancerad utrustning.


Jan Forslund, som är civilingenjör och bland annat haft ledande befattningar inom SWECO-koncernen, Fastighetsägarna och HEBA, menar att om man tar till sig bokens råd kan man omedelbart sänka energianvändningen i en fastighet med 10 procent. Lägger man ner ännu mer tid och engagemang finns ännu större möjligheter att spara energi, ofta uppåt 30 procent. Och alla byggnader har en förbättringspotential, oavsett hur moderna och energieffektiva de är, menar Jan Forslund.

Till höger Jan Forslund. Foto Ulf Söderlund

Det är hans erfarenheter från branschen som samlats ihop i boken Bästa inneklimat. Jan Forslund beskriver bland annat hur man bör se fastigheten som en helhet; energieffektiviseringar bara till en viss del om utrustning och tekniska system. Det är snarare enkla och tydliga gränssnitt mellan teknik och människa, och kommunikation mellan ledning, driftpersonal och brukare som är vägar till framgång.

I stället för att skaffa dyra komplicerade system borde brukarna lära sig använda dess funktioner optimalt, både för själva driften och för övervakning av den. Stor del av dessa systemlösningar används inte fullt ut. Jan Forslund förordar utbildning av den personal som känner den unika byggnaden, i stället för att ta in konsulter med generell teknisk kompetens.

Ett tips Jan Forslund har är att ledning och driftpersonal borde ta sig tid att gå en nattrond, titta in i driftcentraler och fläktrum, som fastighetsskötare gjorde förr. Det är stor skillnad på natt och dag, sommar och vinter. Teknik och verklighet måste gå hand i hand, påpekar Jan Forslund.

Boken har 182 sidor och ges ut av Svensk Byggtjänst i början av oktober.
Ur innehållet:
. Inneklimat
. Värmesystem
. Kylsystem
. Luftbehandlingssystem
. Styrning och reglerstrategier
. Energieffektivisering
. Ledning och styrning

Jan Forslund arbetar i dag som konsult och utbildare när det gäller energieffektivisering och att skapa ett gott inneklimat.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.