Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Självuppvärmande hus i arktiskt klimat

Publicerad: 5 mars 2014, 11:07

NCC bygger världens nordligaste passivhus i Kiruna. Passivhuset ska till 50 procent värmas upp av boendes kroppsvärme, lampor och hushållsmaskiner.


I Kiruna är vintrarna långa och medeltemperaturen ligger på 10 minusgrader. Kostnaden för uppvärmning är högre än i övriga landet.

– Att bygga ett passivhus på dessa breddgrader innebära stora besparingar för både plånbok och miljö. Värmeförbrukningen för en normalvilla i Kiruna är i genomsnitt omkring 30 procent högre än i Mellansverige. I och med den pågående stadsomvandlingen har Kiruna även en unik möjlighet att bygga en klimatsmart stad, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef för NCC.

Parhuset, som NCC bygger i samarbete med Kiruna kommun och Tekniska verken i Kiruna, beräknas stå klart under hösten.

Eftersom huset främst värms upp när det används av överskottsvärmen från kyl, frys, TV, datorer, elektronik och kroppsvärme kommer Luleå Tekniska Universitet att utvärdera hur det värmeisolerade huset fungerar i det kalla klimatet när de boende har flyttat in.

Hittills har världens nordligaste passivhus byggts i Umeå. Nu tar Kiruna över rekordet. Detta byggs ytterligare 60 mil norrut på gränsen till ett arktiskt klimat, med snö från oktober till maj och en medeltemperatur på -14 grader i januari och +12 grader i juli.

– Passivhus har minst lika bra komfort, funktion och höga krav på design som andra nyproducerade hus. Skillnaden är att värmeförbrukningen bara beräknas bli en tredjedel av behovet i en nyproducerad villa i Kiruna. Bara de allra kallaste dagarna behövs ett litet tillskott från bioeldad fjärrvärme, säger Peter Johansson, affärschef, NCC Construction i Norrbotten.

Att bygga ett passivhus innebär en lite högre produktionskostnad då det krävs extra isolerande material i väggar, golv och tak och ett system för energiåtervinning. Men driftkostnaden blir lägre än i vanliga hus och därför blir boendet billigare i längden. Det låga energibehovet minskar samtidigt koldioxidutsläppen och miljöpåverkan.

Parhuset i Kiruna får även solceller som periodvis gör det självförsörjande på hushållsel. Vår och sommar kan de utnyttjas maximalt när solen reflekteras mot snön eller aldrig går ner. Huset har energisnål LED-belysning inne och ute och vitvarorna värms av fjärrvärmen för att spara el.

En sorts rymddusch med NASA-teknik renar och återanvänder vattnet. Det ger en 80 procentig besparing, vilket gynnar miljön och barn- och tonårsfamiljer som ofta har hög vattenförbrukning.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.