Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skanska-bok ska stimulera grönt byggande

Publicerad: 24 oktober 2008, 09:19

I går presenterades ”Skanskas lilla gröna”, en inspirationsbok för alla i samhällsbyggnadssektorn som vill styra mot mer av grönt tänkande i samhällsplanering och byggande.


Boken varvar fakta om olika former av grönt byggande med jordnära exempel från verkligheten där kommuner och enskilda företag gått i bräschen och beställt och byggt projekt med hög miljöprestanda.

– Från Skanskas sida ser vi stora behov och möjligheter med grönt byggande. De senaste åren har jag arbetat i USA och själv på nära håll sett den snabba utvecklingen där mot ett betydligt mer miljöanpassat och energieffektivt byggande. Vi har både kunskapen och resurserna att bygga bättre för framtiden i Sverige, och jag hoppas att detta initiativ ska inspirera beställare och beslutsfattare, säger Johan Karlström, vd och koncernchef Skanska.

Det råder viss begreppsförvirring kring grönt byggande. I handboken reder Skanska ut begreppen och skillnaderna mellan t ex Green Building, Svanenmärkning, ByggaBo-dialogens idéer m m. Och exemplen på hur man kan reducera materialanvändning, klimatpåverkan och energianvändning sträcker sig från asfalt och broar till flerfamiljshus och kontor. Kommunalråd, fastighetschefer och opinionsbildare är med och bidrar i intervjuform. Beställarnas attityder och upphandlingsformerna är nyckelfrågor om Sverige ska bli bättre på grönt byggande.

– Det finns en konservatism både när det gäller byggandet av hus och infrastruktur, speciellt när det gäller upphandlingar. Rena utförandeentreprenader är konserverande och hindrar nya idéer och utveckling. Med nya upphandlingsformer som funktionsentreprenad eller OPS skulle det löna sig för branschen att satsa mer på egen forskning och utveckling, säger Claes Roxbergh, miljöexpert på Skanska Sverige.

Boken presenteras första gången på Skanskas Framtidsdag i Malmö igår  och kommer därefter att spridas brett till politiker och opinionsbildare inom samhällsbyggnad runt om i Sverige.

Boken kan beställas från Skanska Sveriges informationsavdelning.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.