Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skanska driver på klimatarbete i USA

Publicerad: 7 april 2020, 04:20

EC3 använder information i miljövarudeklarationer för att bedöma koldioxidavtrycket från byggmaterialen.

Det nya verktyget EC3 ska hjälpa amerikanska byggföretag att minska utsläpp av koldioxid. Kompetens inom Skanska Sverige har varit viktig för utvecklingen av verktyget, som nu finns tillgängligt i en gratis betaversion.


Ämnen i artikeln:

SkanskaklimatpåverkankoldioxidutsläppSkanska USAAutodesk

EC3 är en förkortning av engelskans Embodied Construction Carbon Calculator. Embodied carbon, eller på svenska inbäddad koldioxid, kan i det här sammanhanget enkelt uttryckas som koldioxidavtrycket från byggmaterialen. Den inbäddade koldioxiden uppskattas vara mellan 20-50 procent av en byggnads klimatpåverkan under hela dess livscykel.

EC3 använder information i miljövarudeklarationer, som ibland förkortas EPD efter engelskans Environmental Product Declaration, för att bedöma koldioxidavtrycket från byggmaterialen. I dagsläget finns över 17000 EPD:er i EC3-databasen, och fler fylls på kontinuerligt. En flaskhals är att varje produkts EPD måste loggas in manuellt i systemet, de är inte uppbyggda på ett sätt som gör det enkelt att automatisera arbetet.

En skärmdump som visar hur EC3 visualiserar den inbäddade koldioxiden i byggmaterialen.

Tanken är att EC3 på ett enkelt och snabbt sätt ska visa användaren vilket koldioxidavtryck de olika delarna och materialen i byggnaden har. Med hjälp av EC3 kan användaren sedan se vilken effekt justeringar i konstruktionen och materialvalen får på koldioxidavtrycket. Det blir med andra ord lättare för arkitekter och konstruktörer så väl som för entreprenörer och inköpare att göra välinformerade val som också väger in klimatpåverkan.

EC3 är gratis att använda och finns sedan ett par månader tillgängligt i en betaversion för USA marknaden. Det finns redan 3500 registrerade användare. Aktörerna bakom verktyget hoppas att det ska bidra till att driva den amerikanska byggbranschen i riktning mot ett mer klimatvänligt byggande.

– Vi har haft den här typen av beräkningar och olika former av verktyg länge i Europa. På Skanska har vi jobbat med liknande verktyg i tio år. Den europeiska marknaden har en annan typ av mognad, säger Lena Hök, global hållbarhetschef på Skanska.

Lena Hök, global hållbarhetschef på Skanska. Skanska är en av initiativtagarna till EC3.

Hon berättar att kunskapen inom Skanska Sverige varit viktig när EC3 utvecklades.

– Nu vill vi sätta fokus på de här frågorna i USA. Det kommer att ta tid, men det finns en stor potential i att kunna se redan i planerings- och designskedet hur koldioxidavtrycket ser ut. Målet är att kunna justera konstruktionslösningar och materialval för att minimera koldioxidavtrycket med ett verktyg som fungerar på den amerikanska marknaden, säger hon.

Initiativtagarna till EC3 är Skanska och den kanadensiska mjukvaruutvecklaren C-Change Labs, men ett helt nätverk med ett femtiotal företag och organisationer har varit med och finansierat utvecklingen.

Joachim Dekker, försäljningschef Norden på Autodesk. Autodesk är ett av flera företag som bidragit till utvecklingen av EC3.

En av dem som varit med och stöttat utvecklingen av EC3 är Autodesk. EC3 är fullt ut integrerat med Autodesks molnbaserade plattform BIM 360. När ett hus är ritat i BIM 360 kan användaren med ett enkelt kommando visualisera den inbäddade koldioxiden i byggmaterialen. Färgkodning ger en snabb överblick över vilka delar av byggnaden som har störst klimatpåverkan.

– Det pågår arbete för att rulla ut en liknande lösning i Europa. Utmaningen är att de olika europeiska länderna har delvis olika tolkningar av miljövarudeklarationerna, det handlar till exempel om hur de klassificerar byggmaterial. Detta är något som det arbetas på, säger Joachim Dekker, försäljningschef Norden på Autodesk.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.