Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skanska erbjuder kunder vindkraftsandelar

Publicerad: 7 oktober 2008, 12:57

Som en hållbar samhällsbyggare vill Skanska uppmuntra grön elkonsumtion. ¬– Vi vill att kunderna ska göra ett aktivt val och vi vill ge dem som äger våra produkter möjlighet att vara ”gröna” konsumenter, säger Sofia Skoglösa, miljöcontroller på Skanska.


I första hand är det bostadsköparna i Skanskas flerbostadshus ModernaHus som ska få erbjudande om att köpa andelar i vindkraftsverk genom företagets samarbete med energibolaget o2 Vindel.

– Men alla projekt som är intresserade får ansluta sig, säger Sofia Skoglösa.

Andelsägarna är med och finansierar byggande av vindkraftverk och köper sedan el till självkostnadspris.

För Skanska innebär samarbetet med energibolaget ett ytterligare steg mot en miljövänligare byggprocess och ett tydligt livscykelperspektiv på byggandet.

Målet är att ModernaHus ska bli Svanenmärkt och därmed bli Sveriges första miljömärkta flerfamiljshus.

– Vi är intresserade av att få en tredjepartsgranskning av vår produkt för att se att vi har tänkt rätt mär det gäller miljö- och hälsoaspekter. Det innebär att vi hela tiden måste jobba mot våra leverantörer att de uppfyller kraven på material och kemikalier. På så sätt säkrar vi också arbetsmiljön, säger Sofia Skoglösa.

Någon gång under våren hoppas hon att en Svanenmärkning för flerbostadshus ska vara utarbetad.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.