söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skanska flyttar till klimatsmart hus i Göteborg

Publicerad: 23 februari 2010, 08:50

Skanska flyttar till ett nytt, sexton våningar högt, energieffektivt och miljövänligt kontorshus i Göteborg som bolaget utvecklar och bygger i egen regi.

Ämnen i artikeln:

Building Sustainabilityhållbart byggande

– Flytten till våra nya miljöprofilerade lokaler i Gårda gör att vi tar ett tydligt ställningstagande i miljöfrågan och ”lever som vi lär”. I Gårda får våra medarbetare ett stimulerande och kreativt arbetsklimat samtidigt som vi stärker varumärket och Skanska som ledande inom grönt byggande och projektutveckling. Det ska bli mycket spännande att få flytta in i en fastighet som blir ett tydligt landmärke i Göteborg, säger Håkan Stenström, vice vd, Skanska Sverige.

För Skanskas del kommer de nya lokalerna att omfatta 5 400 kvadratmeter på de nedre våningsplanen och inrymma 350 arbetsplatser.

16 våningar högt blir det nya, klimatsmarta kontorshuset.

Andra hyresgäster som redan har tecknat kontrakt om nya lokaler i Gårda är Aros Kapitalförvaltning, Lilla Bommens konferenscenter och Previa. Kontorshuset omfattar totalt 17 000 kvadratmeter kontorsyta i två huskroppar och 150 garageplatser under mark. I bottenplan byggs ett konferenscenter.

Inflyttning sker vid årsskiftet 2010/2011

Kontorsfastigheten i Gårda är certifierat enligt EU direktivet GreenBuilding, vilket innebär att husets energianvändning blir minst 25 procent lägre än vad som föreskrivs i Boverkets normer för nybyggda fastigheter. Dessutom är Gårda pre-certifierat enligt LEED Platinum, ett internationellt miljöledningssystem som bland annat innebär allt från miljöbilspool till lokal vindkraftsel.

– Våra hyresgäster kommer att erbjudas energirådgivning för att de själv ska kunna påverka sin elanvändning. Vi ser en allt starkare efterfrågan på miljöprofilerade lokaler och för nu hyresdiskussioner med ett flertal tänkbara hyresgäster, säger Micko Pettersson, vd Skanska Fastigheter Göteborg.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev