Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skanska gillar blåsväder

Publicerad: 12 maj 2011, 12:19

Skanska vill inte bara bygga vindkraftverk utan även äga dem och producera förnybar el. Att vara delägare i ett kraftbolag kan öka vinsterna och sprida riskerna för byggbolaget.


– Att både bygga och äga är väldigt bra för Skanska. Det ger en stabilitet i våra intäkter. Dessutom förstärker den här typen av projekt vår miljöprofil som grön byggare, säger Göran Carlberg, projektutvecklingsdirektör på affärsenheten Skanska Infrastructure Development.

Bolaget utvärderar just nu tillsammans med vindkraftsutvecklaren O2 en vindkraftpark på lågfjället Sjisjka i södra Gällivare kommun. Miljötillstånd och bygglov för ett trettiotal vindkraftverk är klara.

Tillsammans skulle de kunna producera el till runt 43 000 hushåll. Det motsvarar elbehovet hos 4–5 kommuner av Gällivares storlek. Eftersom elproduktionen är förnybar får den gröna elcertifikat från staten.

Bara själva försäljningen av dessa ger intäkter på runt 60 miljoner kronor om året, beroende på hur stor produktionen blir. Stödet ges under 15 år, vilket innebär ett bidrag på sammanlagt 900 miljoner kronor till parken, enligt organisationen Svensk Energi.

Skanska Infrastructure Development har 150 anställda. Affärsenheten utvecklar, förvaltar och säljer privatfinansierade infrastrukturprojekt som motorvägar, sjukhus, skolor och kraftverk. Majoriteten av investeringarna har hittills gjorts i Storbritannien.

I Sverige är det endast Nya Karolinska som Skanska har investerat i på det här sättet. Vindkraftparken Sjisjka kan bli det andra projektet som bolaget stoppar in sina egna pengar i.

– Vi ser att det finns flera liknande planerade vindkraftprojekt att investera i. Men det här är det första vi utvärderar, säger Göran Carlberg.

Byggbolaget är just nu inte intresserat av annan kraftproduktion i Sverige än vindkraft. Men i Storbritannien har Skanska tittat på energiproduktion från sopförbränning.

– Under maj 2011 kommer utvärderingen av vindkraftsprojektet Sjisjka att vara klar, säger Göran Carlberg.Vindkraft vid randen av ett naturreservat

Projektets namn: Sjisjka

Geografisk placering: Lågfjäll tre mil söder om Kiruna i kanten av naturreservatet Kaitums fjällurskog.

Antal vindkraftverk: 30 stycken

Total installerad effekt: Upp till 90 megawatt

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.