Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skanska i samarbete om rekordstor vindkraftpark

Publicerad: 21 juni 2011, 08:26

Skanska Infrastructure Development, vindkraftbolaget O2 och Jämtkraft investerar tillsammans i en vindkraftanläggning.


Samarbetsavtalet omfattar 30 vindkraftverk på Sjisjka, ett lågfjäll i Gällivare kommun. Vindkraftverken levereras av Vestas och kommer att ha en sammanlagd effekt på 78 MW och en total höjd på 131 meter. Årsproduktion kommer att ligga på ungefär 200GWh, vilket kommer att kunna försörja cirka
43 000 hushåll med el.

Den nya vindkraftparken blir en av Sveriges största landbaserade anläggningar och totalkostnaden för parken ligger på cirka 1,1 miljarder kronor. Skanska går in i projektet som investerare och byggentreprenör och företagets ägarandel uppgår till 50 procent, övriga parter äger 25 procent vardera.

O2 Vind bidrar med sin vindkraftskompetens inom projektering, turbinupphandling, planering och drift och kraftbolaget Jämtkraft bidrar med kunskaper inom elnät, produktion och elhandel.


Jemtska, ett gemensamägt bolag mellan Skanska och Jämtkraft, är byggentreprenör och svarar för byggnation av vindkraftparken och anslutning till
elnätet.

Arbetet har påbörjats och elproduktion beräknas starta under 2012.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.