Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skanska inviger sin gröna skrapa i Gårda

Publicerad: 21 februari 2011, 10:06

Premiärvisning för "Nordens klimatsmartaste kontorshus".


Skanska har sitt "grönaste" kontor hittills på den svenska marknaden - Gröna Skrapan i Gårda i Göteborg. Kontoret, med 16 våningar (60 meter högt), når upp till den högsta certifieringsnivån inom Leed (Leadership in Energy and Environmental Design).

– Det här är Nordens klimatsmartaste kontorshus, säger Skanskas Sverige-chef Anders Danielsson som tillsammans med kommunalrådet Kia Andreasson (MP) höll i den officiella invigningen förra fredagen.

– Vi vet att 40 procent av landets koldioxidutsläpp kommer från byggnader. Det finns alla skäl i världen att sätta ribban högt. Och från Skanskas sida ser vi också att det är lönsamt att bygga grönt. Det här är produkter som efterfrågas av våra kunder.

Skanska köpte marken i Gårda redan 2004. Affären innehöll ett delvis påbörjat projekt, som dock Skanska valde att lägga ner och starta om istället. Att klara kraven från Greenbuilding och en Leed-certifiering fanns med i programmet redan från början.

År 2008 var man redo för byggstart. Då kom finanskraschen.

– Det var en verklig utmaning. Vi gjorde noggranna analyser av projektet och beslöt till slut att gå vidare. Det här var ett av de få kommersiella projekt som startades på spekulation utan klara hyresgäster. Vi bestämde dock att Skanska skulle flytta in sina Göteborgsbaserade verksamheter i byggnaden för att få en viss stabilitet. Men allt har gått bra. I dag är 80 procent av ytan kontrakterad, säger Gösta Backmark, projektledare på Skanska Fastigheter i Göteborg.

Totalt sett har Skanska investerat 500 Mkr i Gårda-projektet.

En lång rad åtgärder gör att energianvändningen blir minst 25 procent lägre än Boverkets normer, vilket är kravet för en märkning enligt EU:s Greenbuilding.
Gröna Skrapan använder enbart miljövänlig fjärrvärme och fjärrkyla och Skanska har ansträngt sig för att skapa så energieffektiva ventilations- och värmeåtervinningslösningar som möjligt. Huset är byggt med ett tätt och välisolerat klimatskal och en fönsterlösning med integrerad solavskärmning.

För att nå den högsta nivån, Platinum, enligt miljöcertifieringen Leed (Leadership in Energy and Environmental Design) har därutöver en lång rad åtgärder vidtagits för att förbättra fastighetens miljöpåverkan. Det handlar exempelvis om att elen tillförs från lokalt producerad vindkraft, att ett grönt sedumtak lagts över merparten av taket, att snålspolande blandare och toaletter används genomgående, att endast certifierat trä används och att stor vikt lagts på inomhusklimatet med ökade luftflöden, fokus på material med låg emission och på att alla arbetsplatser får ta del av dagsljus och utsikt.

I huset finns också en miljöbilspool och Skanska erbjuder alla hyresgäster gratis energirådgivning som en del i "Green Tenant"-programmet.

Skanska har tagit med sig miljöcertifieringssystemet Leed från sin amerikanska verksamhet.

Skanska arbetar för att certifiera alla nya egenutvecklade kommersiella fastighetsprojekt enligt både Leed och Greenbuilding.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.