Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skanska lanserar amerikansk miljöcertifiering

Publicerad: 10 februari 2009, 09:27

Det amerikanska miljöcertifieringssystemet Leed ska användas även i Skanskas verksamhet i Norden. Leed är ett frivilligt system för att utveckla effektiva och ekologiskt hållbara byggnader.


Leed står för ”Leadership in Energy and Environmental Design” och är ett internationellt system för miljöcertifiering av byggnader.

Certifieringen riktar bland annat in sig på användning av resurser som mark, vatten, energi och material samt inomhusmiljö.

Systemet går därför längre än EU-programmet Green Building, som bara bedömer energianvändningen.

I den uppgraderade versionen, Leed 2009, får minskad energianvändning och växthusgaser ökad betydelse och kommer att stå för 31 procent av helhetsbedömningen.

Certifieringssystemet är framtaget av den oberoende miljöorganisationen The U.S. Green Building Council, USGBC, som är inriktat på att främja en hållbar utveckling av den byggda miljön. Organisationen står också för den oberoende kontrollen av de certifierade projekten.

Flera storstäder och delstater i USA har infört krav på Leed-certifiering. Därför har Skanska redan genomfört en rad Leed-projekt i den amerikanska verksamheten, enligt bolagets koncernchef Johan Karlström.

– Certifieringen har blivit en succé i USA och vi tror att den även kan fungera bra på den nordiska marknaden, säger Peter Gimbe, presschef på Skanska.

Skanska erbjuder nu både kunder och hyresgäster miljöcertifieringen, till byggprojekt samt kommersiella projekt. Ett hundratal medarbetare på byggbolaget får just nu utbildning för att leda arbetet med Leed och vara rådgivare åt bolagets kunder.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.