Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skanska ska återställa Kockumrännan

Publicerad: 2 november 2009, 12:46

Den 150 meter breda och 600 meter långa Kockumrännan utanför Västra hamnen i Malmö ska återställas med 130 000 kubikmeter rena muddermassor. Därefter väntas det marina livet återvända till det döda partiet i Öresund.


Muddermassor tas från byggandet av den nya hamnanläggningen till CMP (Copenhagen Malmö Port).

Kockumrännan är ett ingrepp i naturen som en gång i tiden gjordes till varvet. Rännan har ett djup på 8,5 meter medan omkringliggande havsbotten är på tre-fem meters djup.

Den kortsiktiga, negativa effekten är att det kan uppstå tillfälliga grumlingar i vattnet under själva återställandet. Dessa är dock inte skadliga för miljön. Fiskarna drar sig tillbaka från området för att sedan återvända när arbetet är klart.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och har godkänt det kontrollprogram som ligger till grund för utförandet. Naturvårdsverket har inte heller något att invända men har ett antal krav som ska uppfyllas såsom att återställandet inte får göras under extrema strömförhållanden, att det måste göras under vinterhalvåret eftersom påverkan på miljön är mindre då och att de massor som användas ska vara rena massor.

Fiskeriverket och kommunstyrelsen i Malmö har uttalat sig positivt.

Arbetet får endast pågå under vinterhalvåret och förutsätter att vädret är gynnsamt. Det kommer att utföras dygnet runt med hjälp av en pråm som går från Norra hamnen till Kockumrännan.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.