Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skanska startar grönt kontorsprojekt i Göteborg

Publicerad: 4 januari 2011, 10:01

Skanska startar nu den andra etappen av projektet Tennet på Gullbergsstrand i Göteborg.


Kontorsprojektet omfattar nybyggnation av 12 500 kvadratmeter kontor och byggs samman med den första etappen som färdigställdes 2001. Tillsammans med den befintliga kontorsbyggnaden omfattar huset totalt cirka 17 000 kvadratmeter uthyrbar yta. Därtill kommer bland annat 90 parkeringsplatser under mark.

Den nya etappen av Tennet kommer att miljöcertifieras på den högsta nivån, LEED Platinum, i miljösystemet LEED . Projektet kommer också att uppfylla kraven för EU GreenBuilding-märkning. Dessutom görs fastigheten miljöriktig genom att använda bland annat sedumväxter på taket som tar vara på regnvatten, bidrar till bättre luft och dessutom minskar den globala uppvärmningen, samt ett avancerat och energieffektivt ventilationssystem.

Även materialvalen präglas av klimatsmarthet. Miljömärkta produkter kommer att användas i så hög grad som möjligt, exempelvis när det gäller färger, undertak och mattor, och elinstallationerna kommer att vara halogenfria vilket minskar användningen av PVC. Hyresgästerna kommer också att få kostnadsfri energirådgivning och tjänstecyklar.

Diskussioner om hyreskontrakt förs med ett flertal företag som bland annat ser fördelarna med att flytta till lokaler med en bättre miljöprofil.

Skanskas investering uppgår till cirka 300 miljoner.

Projektet väntas stå klart i slutet av 2012.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.