lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skanska tecknar avtal om vätgasproducerat armeringsstål: "Vi behöver innovativa byggmaterial "

Publicerad: 14 december 2022, 08:19

Skanska och Celsa Nordic avtalar om fossilfritt stål.

Foto: Björn Stomberg

Skanska har tecknat ett intentionsavtal med Celsa Nordic där Skanskas restprodukter ska bli nytt armeringsstål tillverkad med vätgasteknik.

Ämnen i artikeln:

hållbart byggandebyggkontraktbyggmaterial

R


Skanska kommer att bli första kund att få leveranser av Celsa Nordics cirkulära armeringsstål, Green Hydro Steel, producerat med hjälp av innovativ vätgasteknik. Det har parterna bestämt i ett intentionsavtal.

– Skanska ska nå klimatneutralitet i hela värdekedjan till 2045. För att nå dit är samverkan med leverantörer avgörande. Vi behöver innovativa byggmaterial med lägre klimatpåverkan. Intentionsavtalet med Celsa Nordic är en viktig del i vår klimatresa och vi ser fram emot samarbetet, säger Lars Jonson, affärsutvecklingsdirektör på Skanska Sverige i ett pressmeddelande.

Läs även: Avgörande besluten för cementindustrin på luciadagen (det är inte bara täkttillståndet)

Det slutgiltiga avtalet ska signeras 2024 med målet att starta leveranserna i början av 2025. Tanken är att Celsa Nordic ska använda skrot och spillmaterial från Skanskas svenska byggprojekt som insatsvara i sin produktion. Slutligen ska bolagen samarbeta kring materialleveranser och även studera möjlig användning av restprodukter från Celsa Nordics tillverkning i Skanskas svenska verksamhet.

– Vi är mycket glada över intentionsavtalet med Skanska. Avtalet är ett gott exempel på cirkulärt samarbete i praktiken. Armeringsstål producerat med vattenkraft och vätgas visar vägen mot en hållbar industri, säger Susanne Nævermo-Sand, Head of sustainability and strategy hos Celsa Nordic.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev