Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skanska vill slå Norden-rekord i hållbarhet

Publicerad: 5 december 2013, 08:19

Skanska har i samarbete med Utopia Arkitekter utsetts till vinnare av Uppsala Kommuns markanvisningstävling om den nya kontorsbyggnaden vid Uppsala Resecentrum. Det vinnande bidraget, Juvelen, är en trekantig byggnad med särpräglad arkitektonisk utformning och med ambitionen att skapa Nordens mest hållbara kontorsbyggnad.


– Juvelen blir ett prestigeprojekt för Skanskas projektutveckling. Vi lyckades vinna tävlingen i tuff konkurrens och får nu göra verklighet av vår ambition att inte bara uppföra en spektakulär och vacker märkesbyggnad utan också skapa Nordens mest hållbara kontorsbyggnad på paradplats i centrala Uppsala, säger Fredrik Hjortzén, affärsutvecklare på Skanska.

Juvelen blir vad Skanska internt kallar en mörkgrön byggnad. Det innebär att den är självförsörjande på energi över en årscykel, att den uppförs utan några miljöskadliga ämnen och utan något avfall som går till deponi. Den nya byggnaden kommer att nå högsta nivå, Platinum, i det internationellt ledande certifieringssystemet Leed (Leadership in Energy & Environmental Design). Skanskas beräkningar visar dessutom att byggnaden kommer att uppnå den hittills högsta poängen i Norden.

Det var i våras som Uppsala Kommun utlyste en markanvisningstävling där intressenter fick lämna markprisanbud på tomten i Fålhagen, vid Strandbodgatans rondell. Planeringen gällde en kontorsbyggnad som kommunens vill ska bli ett nytt landmärke i Uppsala. I samarbete med Utopia Arkitekter presenterade Skanska förslaget Juvelen, en byggnad som erbjuder mötesplats och exponeringsyta för de värderingar som Uppsala står för.

Tävlingsbidragen har varit anonyma för juryn som bestått politiker och tjänstemän från Uppsala kommun samt externa arkitekter. I motiveringen till att Juvelen vann sägs bland annat: ”Förslaget är idémässigt konsekvent och presenterar en byggnad vars formspråk kontrasterar och frigör. Projektets kanske största förtjänst ligger i hur det skickligt och sinnrikt hanterar de olika marknivåerna som finns på platsen med ett helhetsgrepp som ger ett sömlöst spel mellan ute och inne.”

Kontorsbyggnaden får en bruttoarea på 10 600 kvadratmeter. Fasaden utformas så att den ska vara såväl estetiskt tilltalande som att den ska utgöra ett effektivt solskydd för att minimera kylbehov under sommarhalvåret. Byggnaden utrustas även med Skanskas patenterade metod för självförsörjning av kyla, Deep Green Cooling. Elproduktionen levereras till stor del av integrerade solceller.

Skanska kommer att utveckla kontoret i egen regi och avsikten är att byggstart ska kunna ske under fjärde kvartalet 2014. Uthyrningsarbetet för lokaler i huset påbörjas i januari 2014.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.