Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Skanska vill Svanenmärka sina flerbostadshus

Publicerad: 5 Juni 2008, 09:09

Skanska vill att deras satsning på industriellt byggande, ModernaHus, ska få miljöcertifieringen Svanen. Lyckas de blir företaget först i Norden med att få märkningen för ett flerbostadshus.


Skanska har som mål att alla flerbostadshus som lämnar ModernaHus-fabriken ska vara Svanenmärkta. Idag pågår arbetet med att säkerställa kriterierna. Enligt Sofia Skoglösa på Skanska uppfyller ModernaHus redan de flesta av kraven.

– Det är mest det administrativa som återstår. Till exempel att få intyg från alla leverantörer om vilka kemikalier och material som används, säger hon.

Hittills har inte Svanen enats om en standard för energihushållningen.

– Vi väntar på att de ska sätta ned foten vad gäller energikraven för flerbostadshus. Men ModernaHus ligger redan trettio procent under de svenska kraven.

Svanen är ett Nordenanpassat miljöklassificeringssystem där Skanskas småhus Uniqhus redan ingår. Produktionen av flerbostadshus kommer inte att bli dyrare om den Svanenmärks, säger Sofia Skoglösa.

– Eftersom vi inte behöver göra några större justeringar av produkten kommer det inte att påverka priset.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.