Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skärpta energikrav för hus med värmepump

Publicerad: 29 januari 2009, 09:07

Nybyggda hus med bergvärme och andra former av elvärme måste isoleras bättre. Det blir följden när Boverkets nya byggregler skärps 1 februari i år.


Från 1 februari i år skärper Boverket kraven på alla typer av nybyggda hus med någon form av eluppvärmning. Den tillåtna mängden köpt energi halveras i södra Sverige.

Verket sätter ett tak för effekten på de el-patroner som värmepumparna vanligtvis kompletteras med. Boverket ställer också större krav på husens isolering.

– De strängare kraven gäller alla typer av hus och alla typer uppvärmning med el. Tidigare gällde de bara direktverkande el i småhus, säger Stefan Norrman, expert på Boverkets enhet Bygg & förvaltning.

Den som bygger ett nytt hus med bergvärme eller någon annan typ av värmepump har hittills fått slösa med värme. Huset får i praktiken använda tre, fyra gånger så mycket värme som ett nybyggt hus med pelletspanna.

Anledningen är att Boverkets byggregler hittills bara har ställt krav på mängden köpt energi, det vill säga den el som driver värmepumpen. Eftersom tekniken hämtar 3 – 4 gånger så mycket värmeenergi ur berggrunden, marken eller utomhusluften behöver huset inte vara särskilt välisolerat.

Värmen som en värmepump hämtar upp ur marken är lagrad förnybar solenergi från sommarhalvåret. Därför är det bara den el som pumpen använder som bör räknas, anser förespråkare av värmepumpar.

Men det anser inte regeringen. El är ett energislag som behövs till viktiga samhällsfunktioner som inte kan använda annan typ av energi står det i avsnittet ”Program för energieffektivisering i bebyggelsen och energismart byggande” i propositionen 2005/06:145, som klubbats av riksdagen.

Exempel på detta är till exempel datorer, belysning och olika industriprocesser, enligt Stefan Norrman. Värmepumparna kan också leda till att Sverige får en bebyggelse med dåligt isolerade hus. Allt fler hus med värmepumpar kan också bidra till risken för effektbrist i landets elnät, enligt propositionen.

– En vanlig värmepump kan ha en motoreffekt på 1,5 kilowatt. Ofta kompletterar leverantören systemet med en el-patron på 9 kilowatt. När det blir en riktigt kall vinterdag slås värmepumpen av och el-patronen tar över. Det ger en väldigt stor förändring i uttag av effekt i Sveriges elnät, säger Stefan Norrman.


Så förändras byggreglerna
I Boverkets nya byggregler BBR 16 skrivs stora delar av avsnitt 9 om. Landet delas upp i tre klimatzoner istället för dagens två. Kraven på användningen av energi skärps framför allt för alla hus som på något sätt värms upp med el.

I klimatzon III i södra Sverige halveras den högsta tillåtna användningen av el till uppvärmning, från 110 kilowattimmar per kvadratmeter och år till 55. I klimatzon I i norra Sverige sänks den från 150 till 95.

Siffrorna tillåter ändå ett hus med värmepump att använda mer än dubbelt så mycket värme som ett med exempelvis pelletspanna. Därför skärper verket också kraven på isoleringen av husets klimatskärm, det vill säga väggar, fönster, dörrar, tak och husgrund. Det genomsnittliga u-värdet sänks från 0,5 till 0,4.

Nya BBR sänker också taket för installerad effekt för uppvärmning. I södra Sverige får den högst vara 4,5 kilowatt i ett hus på högst 130 kvadratmeter, i norra landet maximalt 5,5.

De nya reglerna börjar gälla 1 februari 2009. Men Boverkets övergångsregler tillåter att man bygger ett hus enligt gamla BBR till utgången av 2009.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.