Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skogsindustrin utmanar med nya produkter

Publicerad: 9 september 2013, 07:40

För skogsindustrin gäller det att hitta nya användningsområden och marknader när efterfrågan på tryckta medier och papper minskar. En del av lösningen kan finnas i smart byggande i trä. Än är exempel på höga trähus i Sverige få. Men de blir fler och kunskapen utvecklas.


Bransch- och arbetsgivarorganisationen Skogsindustrierna talar gärna om träets goda egenskaper: Grundläggningen blir lättare eftersom ett trähus väger ungefär en tredjedel så mycket som ett i betong. Risken för köldbryggor och kondens är mindre. Det går att bygga fönster i hörn utan hörnstolpe, eftersom det går att göra utkragningar. Det är också enklare att bygga utkragande delar som balkongplattor och burspråk.

Men i dag är det framför allt träets miljöegenskaper som framhålls. Trä ingår i kretsloppet och byggandet av trähus ger betydligt mindre utsläpp av klimatgaser än byggandet av betongshus. Det faktum att trä är lätt ger också lättare och miljövänligare transporter.

– Trä var det första material som människan använde för att bygga. Trä växer i naturen. Det är lätt, det har hög kapacitet i förhållande till vikten och det har hög brandhållfasthet, säger Elzbieta Lukaszewska, teknologie doktor på Sweco Structures med träbyggnad som specialitet.

Hon berättar att det moderna byggandet i trä till stor del hänger samman med nya produkter och lösningar. Ett exempel är CLT, Cross Laminated Timber som är ett mycket användbart material. Det påminner om stora plywoodskivor och tillverkas av bland andra Stora Enso som levererar skivor tillverkade i upp till åtta lager och som är upp till 2,95 gånger 16 meter. Skivorna kan användas i hus med många våningar och kan levereras med klara hål för dörrar och fönster.Vill du läsa hela reportaget? Du hittar det på sid. 14-16 i Byggindustrin 27/2013 som är ute den 6 september. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Björn Dickson bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.