Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Skolgård i Knivsta energigård med människan i centrum

Publicerad: 3 Juni 2008, 13:08

Den internationellt kända konstnären Marjetica Potrc har tillsammans med arkitektgruppen Stealth och landskapsarkitekten Ingalill Nahringbauer, gjort en konceptuell gestaltning av hela utemiljön av Thunmanskolan i Knivsta. Verket, Fruit and Energy Farms in a Public Square, som invigs på måndag den 9 juni, bygger på fotosyntesen och består av en fruktgård och en energigård.


I fruktgården växer äppel- och päronträd och marken täcks av gräs och blommor. Här ska eleverna kunna skörda resultatet av solenergins förvandling till god frukt genom fotosyntes. I den högteknologiska energigården förvandlas samtidigt energin från solen och vinden till elektricitet. Det sker genom ett hybridsystem av solpaneler och ett vindkraftverk.

En stor och trädliknande träkonstruktion förbinder de båda gårdarna med varandra och i mitten finns en teater som kan användas av både elever och andra Knivstabor.

Marjetica Potrc är en slovensk konstnär och arkitekt som arbetar med den samtida stadens föränderliga landskap och hur stadsborna anpassar sig till dess ständiga omgestaltning. Hon vill skapa konkreta förslag till ett bättre förhållande mellan individ och samhälle och hennes arbeten har starka sociala, politiska och ekonomiska inslag.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.