tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Skolor sparar koldioxid i matbespisningen

Publicerad: 18 februari 2010, 12:24

WSP har tagit fram modell som beräknar skolmatens klimatpåverkan.

Ämnen i artikeln:

Building Sustainabilityhållbart byggande

Konsultföretaget WSP har på uppdrag av Unilever Foodsolutions tagit fram modellen som beräknar olika måltiders klimatpåverkan. Resultatet syns i den klimatkampanj för skolan som just nu pågår i skolor runt om i landet. Unilevers affärsenhet för storkök och restaurang, Unilever Foodsolutions, vill hjälpa skolkök att diskutera och påverka klimatfrågan på ett enkelt och pedagogiskt vis. Därför har de lanserat kampanjen "Klimatsmart mat" Genom tips om konkreta åtgärder får Sveriges alla skolkök ett verktyg som gör det enkelt att planera skolmåltiderna på ett klimartsmart sätt. Bakgrunden till kampanjen är att mat utgör en fjärdedel av vår klimatpåverkan men att det ofta är oklart var i livsmedelskedjan påverkan uppstår. Unilever fördjupade sig i frågan och WSP Environmental fick uppdraget att bistå med expertis. Resultatet utmynnade i en modell för att beräkna maträtters klimatpåverkan samt en klimatkampanj för skolan.WSP har bland annat räknat på klimatpåverkan för ett antal recept där Unilevers produkter, exempelvis buljonger och såser ingår. Detta har WSP sedan jämfört med klimatpåverkan om man lagar recepten från grunden. Recepten har gåtts igenom i detalj och extern data för olika livsmedels klimatpåverkan har samlats in, så kallade koldioxidekvivalenter. Med den beräkningsmodell som WSP har tagit fram kan Unilever göra egna receptjusteringar och själva följa receptens klimatpåverkan. Av modellen framgår bland annat vilka av råvarorna i skolmaten som har störst inverkan på klimatet.En av skolorna som deltagit är Tensta gymnasium norr om Stockholm som efter en vecka med klimatsmart mat sparat in nästan ett ton koldioxid. Under en vecka i början av november lagade skolkökspersonalen mat baserad på recepten från Unilever Foodsolutions. Skolans kökschef, Mark Grainger är mycket positiv till kampanjen "Klimatsmart mat". Han har bara gjort några små justeringar i vissa recept, för att ännu bättre anpassa dem till verksamheten.- Jag tycker det är underbart att någon vågar göra något sådant här, säger Mark Grainger kökschef på Tensta Gymnasium. Vi har redan tidigare lagat mat med råvaror som huvudsakligen är närproducerade och ekologiska men med recepten och materialet från kampanjen har jag själv fått inspiration att ta ytterligare ett steg. När eleverna räknade ut hur många koldioxidekvivalenter vi sparat in under en vecka kom vi upp i 900 kilo koldioxid.- Det vi vill säga är att alla kan göra insatser för miljön varje dag genom att tänka på vad de äter, berättar Maria Carlsson, marknadsansvarig för skolverksamheten inom Unilever Foodsolutions. Vi uppskattar att alla skolor i Sverige skulle kunna spara fyra miljoner kilo koldioxid om vi bara halverade den mängd mat vi kastar bort.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev