Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Smart boende för äldre

Publicerad: 19 november 2012, 15:28

Mjukt golv som dämpar fall, ljuslister som vägleder på natten och sänglift dold i en ljusramp. Nu har tre lägenheter invigts som ska visa möjligheter och ge idéer till bostäder för äldre och personer med funktionsnedsättning.


Hjälpmedelsinstitutet och Micasa fastigheter, fastighetsbolag för Stockholms stads omsorgsbostäder, har även tidigare haft den här typen av lägenheter, men nu slår man ihop dem för att kunna göra mer och visa på bredden av produkter och idéer. En av lägenheterna visar hur ett vanligt boende kan anpassas, en visar en omsorgslägenhet och i en lägenhet samlas all ny teknik.

Lägenheterna ligger på Södermalm i Stockholm, men Per Grönlund, direktör för Hjälpmedelsinstitutet, betonar att de är nationella inspirationsmiljöer och att alla från hela landet som är intresserade ska kunna komma: arkitekter, fastighetsägare, beslutsfattare, entreprenörer, projektörer.

Exemplen som visas är många: kylskåp i lådor, höj- och sänkbar inredning i kök och badrum, manuellt höj- och sänkbart kök – en billigare variant till exempel för sommarstugor. Höj- och sänkbar mikrovågsugn som stannar om något är placerat under den, infravärme i badrumstak, belysning som kan styras från en läsplatta, badrumshandfat med handtag, bidéinsats i toalettstolen, högtalare för tv:n riktat bara till en plats så att andra inte får för högt ljud.

Här finns ett skåp för matleveranser vid ytterdörren som kan kyla mat i 24 timmar. Det öppnas med nyckel från utsidan av den som levererar och på insidan av den som tar emot.

I en av hallarna sitter en kombinerad väskhängare och ledstång.

– Det är viktigt att undvika det första fallet, för den som fallit en gång faller lättare igen, och hur sätter man upp stöd för den som inte tror att den ska falla? säger Jenny Hjalmarson. Då är det här en lösning.

Jenny Hjalmarson är doktorand på KTH och har tillsammans med Elisabeth Lagerkrans, arbetsterapeut på Hjälpmedelsinstitutet, utarbetat lägenheterna. Här har man valt att visa så mycket nyheter som möjligt, även saker som är otestade och inte färdiganpassade till den svenska marknaden.

– Vi vill ge idéer även om det är otestat, men testa först innan ni väljer något, säger Jenny Hjalmarson och Elisabeth Lagerkrans.

Väggarna är ljusa.

– Det värsta jag vet är arkitekter som ska vara kreativa och göra ett rosa, ett blått och ett grönt rum. Man kan ju inte välja rum och hamnar man i ett rosa rum och inte gillar rosa så är det inte bra. Då är det bättre med neutrala färger, säger Jenny Hjalmarson.

En annan viktig aspekt är att det ska gå att måla om många gånger så att det känns fräscht.

KARIN THORSELL - karin@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.