Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Smartare värme i kyrkor

Publicerad: 8 februari 2012, 09:28

Tre konsultbolag ska hjälpa landets församlingar att värma sina kyrkobyggnader på ett bättre sätt.


Sweco ska hjälpa Linköpings stift att energieffektivisera 700 kyrkobyggnader. Bolaget är ett av tre konsultföretag som ska hjälpa församlingarna med förslag på åtgärder som både sparar energi, pengar och miljön. Swecos del av uppdraget är värt 1 miljon kronor.

Uppgiften omfattar bland annat kyrkor, kapell och församlingshem. Energiprestandan hos byggnaderna är väldigt varierande. I någon församling är kyrkan energiboven, i en annan är det församlingshemmet, berättar Erik Olofsson, energiexpert på Sweco.

– Kyrkor är särskilt svåra att energieffektivisera på grund av deras antikvariska värden, säger han.

En luft/luft-värmepump skulle ha kunnat vara ett alternativ. Men både aggregatet utomhus och inomhusmodulen är svåra att placera så att de inte stör de kulturhistoriska värdena. Det är även viktigt att ha full kontroll över inomhusklimatets temperatur och fuktnivåer. För torr luft skapar torrsprickor i den ibland flera hundra år gamla interiören av trä.

– Det gör det svårt men samtidigt roligt att jobba med det här, säger Erik Olofsson.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.