Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Solcellsfabrik startar under året i Stockholm

Publicerad: 7 mars 2011, 14:11

Lokaler snart klara för tillverkning av billiga solceller till fönster och fasad.


Till sommaren ska en fabrik som tillverkar solceller för husfasader vara igång i Stockholm. Eftersom tillverkningen är jämförelsevis enkel kommer priset att ligga på 10-15 procent av traditionella solceller av kisel, enligt Giovanni Fili, vd på bolaget NLAB Solar.

Solcellerna är av en tunnfilmstyp som kallas Grätzelsolceller eller tredje generationens solceller. De kan vara färgade i olika kulörer och limmas på fasadskivor eller genomskinliga och täcka en fönsterruta.

– Det låter fantastiskt att de är redo att producera till det priset, säger Henrik Pettersson, expert på Grätzelsolceller och projektledare på forskningsinstitutet Swerea IVF i Mölndal.

– Finansieringen av fabriken blev klar i höstas och vi har börjat köpa in maskiner till tillverkningen, säger Giovanni Fili.

Innan utgången av februari ska kontrakten vara skrivna på de lokaler i Stockholm där NLAB Solar ska tillverka solcellerna. Företaget förhandlar just nu med en rad fastighetsägare om lokaler på drygt 2 000 kvadratmeter, bland annat i Bromma- och Spångatrakten men även närmare Stockholms centrum.

– Ett av alternativen ligger nästan löjligt centralt, säger Giovanni Fili och skrattar.

Lokalerna byggs om under tre månader, sedan ska maskinerna installeras. Grätzelsolceller har en bråkdel av tjockleken av traditionella kiselceller och tillverkas med teknik som liknar screentryck. Solcellerna kan också tryckas på flexibla material som genomskinlig plast och metallfilm samt i olika färger. Kemin som alstrar el bygger på de två ofarliga kemiska föreningarna titandioxid och kiseldioxid.

Henrik Pettersson håller med om att Grätzelsolceller har attraktiva egenskaper som kostnadseffektiv produktionsteknik och unika designmöjligheter. Men företag som tidigare försökt att kommersialisera den här typen av tunnfilmssolceller har inte lyckats ge dem en konkurrenskraftig livslängd.

Men Giovanni Fili ser inte livslängden som ett problem.

– Vi har inte gjort några egna tester av livslängden. Men resultat som andra företag går ut med är 15 år så vi räknar med minst den tiden. Tanken är att våra produkter ska vara så billiga att de är utbytbara, säger Giovanni Fili.

NLAB Solars tillverkning behöver inte ske i vakuum, som för konkurrerade teknik. Men lokalernas innemiljö måste ända vara noggrant kontrollerade, exempelvis temperatur, luftfuktighet ventilation och lufttryck. Det ställer extra hårda krav på lokalernas installationer.

– Det lutar åt att företaget E3K ska bygga om lokalerna eftersom de är experter på ventilation och kyla, säger Giovanni Fili.

Företaget Fasadglas Bäcklin har gått in som delägare och rådgivare. Sannolikt blir den första produkten fasadglas med fotocellfunktion. NLAB Solar samarbetar även med den norska arkitektbyrån Snøhetta som ska tala om för företaget vad kunderna vill ha.

– Vår affärsidé är att vara marknadsdrivna. Vi håller inte på med grundforskning utan bara med produktutveckling, säger Giovanni Fili.Skillnad på Grätzel och kisel

Ett minus med NLAB Solars Grätzelsolceller är att verkningsgraden, effektiviteten, är lägre än hos traditionella kiselsolceller. Grätzelsolcellerna omvandlar 5-12 procent av det infallande ljuset till elenergi, beroende på om det är transparenta solceller som sitter på fönsterrutor eller ogenomskinliga som sitter på fasaden.

Kiselsolceller kan nå verkningsgrader över 15 procent.
Men i gengäld är Grätzelsolceller bättre på att producera el när det är mulet eller dimma. De levererar mer el från reflekterat ljus och klarar också att bli delvis skuggade utan att gå ner i spänning. De är inte heller lika känsliga för med vilken vinkel ljuset faller på cellerna.

Därför alstrar de el under fler timmar än kiselceller, vilket delvis kompenserar för deras lägre verkningsgrad. Det gör Grätzelsolcellerna idealiska för fönsterrutor och husfasader, särskilt i storstäder. Den transparenta varianten kan ersätta den solskyddande film som klistras på fönsterrutor i varma länder.Svanen söker hyresgäst

Byggnaden Svanen Gävle är ritad och designad av Scheiwiller Svensson Arkitektkontor och POM Arch. Byggnaden ska vara helt täckt av NLAB Solars Grätzelsolceller, både på fönsterglas och på övrig fasad.

Huset ska innehålla kontor, hotell, konferenslokaler, bostäder och service. Svanen är även tänkt att bli ett 140 meter högt landmärke, en skulptur synlig för resande längs med E4:an och riksväg 80, ett stenkast utanför Gävle.

Projektet behöver dock en större seriös hyresgäst för att bli verklighet, enligt Ari Leinonen, vd på Scheiwiller Svensson Arkitektkontor.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.