Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Solna utmanar med solceller

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Solna stadshus ska få solceller. Nu utmanar stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Ekegren (fp) övriga kommuner att följa efter.


Solna stadshus kommer att bli ett av Stockholmsområdets första med solceller. Det hävdar stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Ekegren (fp).

- Jag vill passa på att utmana resten av det offentliga Sverige. Det är extremt viktigt att kommuner, landsting och stat växlar upp från ord till handling i klimatfrågan. Hur många statliga verk har solceller på taket? Hur många departement? Hur många landstingshus? Hur många skolor och fritidsgårdar? Potentialen är enorm. Det är dags att sätta fart, säger han.

Solcellerna kommer att generera 40 megawattimmar om året. Kommunen har dock ingen uttalad plan om hur de vill gå vidare med solceller på sina övriga fastigheter.

- Vi kommer att bygga ett antal förskolor de närmaste åren och då ska vi se om vi kan sätta upp solceller där. I det befintliga beståndet skulle det kunna bli aktuellt i samband med takomläggningar.

I Solna kommer det att byggas sex nya stadsdelar inom femton år. Något övergripande energimål för det som ska byggas i dessa stadsdelar finns inte. Av de 10 000 bostäder som planeras kommer det allmännyttiga bostadsbolaget Signalisten att stå för cirka 800 stycken. Något generellt krav på att de egna bostäderna förses med solceller finns inte än så länge.

- Vi ska ta fram ett miljömål för varje område och gå igenom det med varje byggherre. Det är viktigt att vi kan pröva olika metoder i olika områden och inte låsa fast oss vid en sak. De senaste månaderna har vi börjat jobba efter kraven på green building i exploateringsprocessen, det vill säga att energianvändningen i kommersiella lokaler ligger tjugofem procent under Boverkets normer. För bostäder är det svårare med den typen av mål, säger Ekegren.

Är du inte rädd att det ska visa sig att andra kommuner ligger långt före er när ni nu utmanar dem?

- Vi har inte legat i framkant vad gäller solenergi. Jag är helt säker på att det kommer att finnas de som både är bättre och sämre än oss. Jag tror att solen är en betydande energikälla för Solna. Att börja med stadshuset har ett starkt symbolvärde, säger Anders Ekegren.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.