Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Solpaneler laddar elbilar på nyinvigt Skanska-projekt

Publicerad: 23 november 2009, 13:30

Solpaneler på taket för komplettering av de boendes energiförsörjning, men också för att ladda husets gemensamma elbil. Det var en av nyheterna när Skanska invigde bostadsrättsprojektet Lindhagensterrassen 3 på Kungsholmen i Stockholm.


Energilösningen har Skanska tagit fram i samarbete med Fortum.-Som jag ser det finns det fyra grundbultar för att lyckas inom grönt byggande; en bra teknikutveckling, en hållbar produktionsprocess, att våra kunder agerar på rätt sätt och att ett aktivt samarbete mellan olika branscher, säger Peter Svensson, chef för projektutveckling och byggande av nya bostäder på Skanska Nya Hem.-Det här är vårt premiärprojekt tillsammans med Fortum och ett exempel ett lyckat branschöverskridande, säger Peter Svensson.Det aktuella projektet genomförs i bostadsrättsföreningen Lindhagensterassen 3, som består av tre 16-våningshus med totalt 253 lägenheter. Solpanelerna på taket omfattar 40 kvadratmeter och kommer att producera cirka 3 500 kWh per år. Installationerna genomförs i ett av husen, men samtliga boende kommer att ha tillgång till elbil och laddstationer via en gemensam elbilspool. Projektet är en del av ett större samarbete mellan Fortum och Skanska, "Suistainable Urban Living", som syftar till att utveckla ett integrerat koncept för byggnader i stadsmiljö med nollkonsumtion eller endast låg nettoanvändning av energi.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.