Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Stabilt hos Sweco

Publicerad: 13 maj 2014, 09:54

En avvaktande inledning på året. Så ser konsultbjässen Sweco på det första kvartalet. ”Vi lever sedan några år tillbaka i en verklighet där all frånvaro av riktigt dåliga nyheter ses som goda nyheter. Så är det för oss. Vi lever just nu i en oförändrat stabil marknad”, säger Swecos koncernchef Tomas Carlsson.


Fullsortimentkonsulten Sweco ligger tidigt i processkedjan med sina utrednings- och projekteringsresurser. Nu växer volymerna snabbt – omsättningen ökade 21 procent och rörelseresultatet med nästan 60 procent. Detta är dock kanske inget som byggare och installatörer ska dra alltför höga växlar på. Tillväxten just nu förklaras av köpet av det före detta statliga infrastrukturkonsultföretaget Vectura och integrationen av deras enheter i Sweco, en process som nu är helt genomförd.

– Tänker vi bort Vectura och tittar på hur situationen ser ut så hittar vi en i stort sett oförändrad nordisk marknad, säger Tomas Carlsson.

Sweco omsatte 2,3 miljarder kronor under första kvartalet (1,9) och visade ett rörelseresultat på 212 miljoner kronor (134), vilket ger en rörelsemarginal på 9,1 procent (7).

Vectura-affären har, enligt Sweco, gått enligt planerna. Målet på en synergieffekt för 2014 på 70 miljoner kronor, bedöms som realistisk och Sweco räknar med att bedömningarna att synergierna nästa år är upp i 90 miljoner kronor kommer att stå sig.

– Förvärvet har inneburit att vi i Sverige nu sitter med en helt ny organisation. Vi har en stor grupp medarbetare som har en helt ny organisation att rapportera till. Det innebar mycket jobb i fjol, men nu fungerar det. I dag kan vi lägga resurser oreserverat på att öka effektiviteten i Sverige, säger Tomas Carlsson.

Den organiska tillväxten för Sweco Sverige blev 1 procent under första kvartalet och den förvärvade 31 procent. I Norge, med 1 200 anställda, förbättrade Sweco siffrorna påtagligt, något som faktiskt till stor del berodde på påsken. Kalenderaffekten av en sen påsk gav 40 mer arbetstimmar jämfört med förra året. Men sett över året så väntas den norska marknaden mattas av.

I Finland ser marknaden bättre ut efter en utdragen lågkonjunktur och Sweco Finland ökade omsättningen med 12 procent till 356 miljoner kronor och rörelseresultat med drygt 68 procent genom förbättrad beläggning och debiteringsgrad.

I Centrealeuropa har Sweco gått, som finansdirektören Jonas Dahlberg säger, ”från att blöda till att visa ett litet plus”. Verksamheten är fortfarande marginell i sammanhanget. Sweco Centraleuropa har i och för sig 800 anställda men omsättningen för första kvartalet ligger på 58 miljoner kronor.

Sweco-koncernen har ett tufft lönsamhetsmål med en 12-procntig marginal och dit är den en bit kvar, även om rörelsemarginalen har förbättrats från 7 till drygt 9 procent.

– Folk tenderar att vara skeptiska och menar att målet är orealistiskt. Men det är ett viktigt mål, inte minst som styrverktyg för organisationen. Det är ett sätt att uttrycka ambitiooner och visa vad vi tror är möjligt, säger Tomas Carlsson.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.