Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Stadig ökning av solceller

Publicerad: 2 mars 2018, 05:00

Solpaneler hos Svenska Bostäder i Husby.

Den totala solcellskapaciteten i världen ökade från cirka 304 gigawatt till preliminärt 400 gigawatt mellan 2016 och 2017, och även i Sverige blir solcellerna allt fler. – Vi ser en bra ökningstakt, både i Sverige och globalt, säger Johan Lindahl, talesperson för Svensk Solenergi.


Kina leder fortfarande utvecklingen för solceller, ungefär hälften av alla installationer görs där. Men många andra länder börjar nu följa efter. Till exempel Chile, som har ett av världens bästa områden för solceller.

– Atacamaöknen i Chile är optimalt för solenergi. Där är det hög solinstrålning, men förhållandevis svalt, och eftersom den ligger högt upp i Anderna är det lite atmosfär mellan solcellerna och solen, vilket också är gynnsamt. Chile satsar därför numera mycket på solel, eftersom den blir väldigt billig där. Priser ner mot, och till och med, under 20 öre per kilowattimme har rapporterats, säger Johan Lindahl.

Globalt är det vanligast att man installerar solcellsparker. Detta eftersom det ofta finns tydliga regelverk för kraftverksanläggningar.

– Det är oftast svårare att justera regelverken så att det blir möjligt för vanliga konsumenter att bli producenter på ett rättvist sätt, säger Johan Lindahl.

I Sverige är det solceller på tak som står för den mesta solelen och här finns en ytterst liten del solcellsparker. Solceller på småhus står för en tredjedel av solcellsbeståndet. Totalt står solcellerna för ungefär 0,1 procent av den svenska elproduktionen men en vision som satts av Energimyndigheten är att den ska stå för 5–10 procent i det 100 procent förnybara elsystem om en bred riksdagsmajoritet satt upp som mål för 2040. För att detta ska bli möjligt tror Svensk Solenergi på initiala stödsystem som minskas i takt med att regelverket underlättar solcellsinstallationer.

Skippade krav på momsregistrering för mikroproducenter är ett steg som tagits i rätt riktning, tycker Johan Lindahl.

– Att slopa kraven på bygglov för solceller är en annan regeländring som skulle hjälpa mycket, säger han.

Byggbranschen kan göra mycket

Byggbranschen kan göra mycket för att underlätta en ökning av solenergin, menar han.

– Byggföretag och arkitekter kan till exempel utforma taken så att det finns ytor som inte störs av skorsten och ventilationstrummor inför framtida solcellssatsningar. Bygger man med solceller direkt kan man också använda integrerade lösningar och spara in på andra material. En fasad med solceller kan utgöra klimatskal till exempel, det ser vi allt fler exempel på, säger han.

Men det är beställarna som kan göra mest.

– Ställer de krav på arkitekter och byggare är det större möjlighet att något händer, säger han.

På Nordbygg kommer Johan Lindahl att ha ny statistik om den svenska solcellsmarknadens utveckling under 2017 att presentera.

– Det kommer bli en orgie i grafer om hur marknaden har utvecklats, det lovar jag, säger han.

Svalka bra för solceller

Den totala solelsproduktionen i världen uppgick 2016 till 400 terawattimmar, det kan jämföras med att Sveriges totala elkonsumtion som 2016 låg på ungefär 140 terawattimmar.

Många kanske tänker att Sverige är ett dåligt land för solceller på grund av att solen ofta lyser med sin frånvaro, men vi har i stället fördelen att överdriven hetta är ovanligt i landet och det är bra eftersom solceller som fungerar sämre i hetta.

Svensk Solenergi har runt 200 medlemmar – allt från solcellsinstallatörer till arkitekter – som representerar branschen gentemot bland annat beslutsfattare, myndigheter och media.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News