Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Stadsutveckling i ögonhöjd

Publicerad: 3 juli 2017, 17:54

Lisa Klingwall, Christina Heilborn, Christina Lindbäck och Per Ankersjö.

Foto: Anders Siljevall

NCC samarbetar sedan en tid tillbaka med Unicef kring hållbara städer med hänsyn till barns rättigheter. Men hur går man från ord till handling i frågan om barn och ungas behov?


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2017

Barnperspektivet är ett hett ämne bland stadsutvecklare, men seminariets moderator Per Ankersjö var den förste att erkänna att det föst lät flummigt.

– På senare tid har jag förstått att det är på riktigt och att det kan göra våra städer bättre för alla, berättade han.

Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC, menade att frågan är central för bolaget och att genom samarbetet med Unicef stärks kunskapen ytterligare.

– Barn och kvinnor är de som har störst närvaro i staden, berättade hon.

Christina Heilborn, programchef på Unicef, förklarade att det gäller att ha en effektiv och kvalitetssäkrad process när man ska involvera barn i planeringen. De positiva effekterna kan vara stora, inte minst i utsatta områden

– Där kan delaktighet skapa självkänsla som bryter ett destruktivt beteende. Att få en känsla för demokrati och att kunna bidra och bli hörd. Studier som vi har gjort visar att ungdomar i utsatta områden blir klappade på huvudet och saknar möjlighet att påverka sin närmiljö, förklarade Christina Heilborn.

Lisa Klingwall ansvarar för Stockholms stads arbetsgrupp Staden i ögonhöjd som arbetar förvaltningsövergripande med att involvera barn och ungdomar i stadsbyggnaden. Att få in barnen tidigt i processen är en viktig del, liksom att göra barnkonsekvensanalyser.

– Sedan är det viktigt att vara noga med vad de kan påverka. Går vi ut med något som vi sen inte kan hålla, då underminerar vi förtroendet som vi vill bygga upp, menade Lisa Klingwall.

Bilden av barns behov och önskemål behöver också breddas förklarade hon.

– Vissa känner att så fort man nämner barn så blir det dyrt – att de behöver yta. Men det här med att bygga bostäder är inget som går emot ett barnperspektiv. Barn och unga bekymrar sig mycket över var de ska bo.

Christina Lindbäck menade att man måste lösa upp åldersstrukturerna och inte tänka stuprörsmässigt i ålderskategorierna.

– Man kan ju gilla att gunga även som 50-åring!

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2017

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.