Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Stark uppgång för Svanenmärkt byggande

Publicerad: 28 november 2017, 21:25

Exempel på Svanenmärkt byggnad i Norra Djurgårdsstaden.

Antalet boendeenheter med Svanenlicens som är under uppförande har ökat med 34 procent under ett år.


Ämnen i artikeln:

Svanen

Antalet Svanenmärkta boendeenheter, det vill säga småhus, flerbostadshus, förskolor, skolor samt renoveringsprojekt, har gått från 4 981 stycken till 6 690 stycken från år 2016 till år 2017. Den boendeform som ökar mest är antalet bostadsrätter under uppförande, uppger Svanen.

– Intresset är stort och en bidragande orsak är att vi är den enda konsumentmärkningen för bostäder. Svanen känns igen av 96 procent av alla svenska konsumenter, säger Elinor Holén, husexpert på Miljömärkning Sverige.

För att kunna ingå i Svanen kontrolleras byggmaterial och kemiska produkter. Alltifrån det trä som används i takstolarna till spacklet i badrummet. Byggnaden ska leva upp till krav på låg energianvändning. Kontroll görs på plats innan huset är godkänt. Kraven skärps kontinuerligt och då måste företag som har licens ansöka på nytt för att få använda Svanenmärket.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Svanen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.