Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Statens fastighetsverk renoverar med gamla hantverksmetoder

Publicerad: 3 augusti 2009, 03:07

Statens fastighetsverk (SFV) upprustar murverken i Oskar-Fredriksborgs fort, beläget vid Oxdjupet mellan Värmdö och Rindö i Stockholms skärgård. Man återanvänder material från gamla byggnadsverk och återuppbyggnadsarbetet av befästningen görs med äldre tiders hantverks- och återvinningsmetoder.


Att renovera 1800-talsborgen var nödvändig av såväl säkerhets- som tillgänglighetsskäl.

– Oskar Fredriksborgs fort är en unik befästning, säger Mathias von Schlieben, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk. Både på grund av dess fortifikationsteknik och på grund av den vackra fästningsarkitektur som kan ses i murarna på fortets insida. I och med denna upprustning ger vi fler besökare en chans att ta del av detta viktiga kulturarv.

Oskar Fredrikborgs fort byggdes 1870-1877 till följd av att Vaxholms kastell förlorade sin strategiska betydelse för försvaret av Stockholms norra inlopp. Fortet var en helt ny typ av byggnadsverk, som till skillnad från tidigare befästningar var nedsprängda i berg och dolda under tegel och betongtäckta valv.

Dessutom användes ett byggnadsmaterial som enligt Sven Ahlsén, slottsarkitekt för skärgårdens äldre befästningar, gjorde det nödvändigt att använda gamla hantverksmetoder under restaureringsarbetet.

– Eftersom den typ av sandsten som användes i murarna är näst intill omöjlig att få tag på numera tvingades vi att återanvända material från gamla byggnadsverk, berättar Sven Ahlsén. Delvis genom att återvinna stenar från de nedrasade murarna, men också genom att gräva upp sten från Fredriksborgstornets vallgrav på andra sidan sundet, en plats som tidigare fungerat som ”stenbrott” åt såväl fortet som Vaxholms kastell.

Utöver återvinningsarbetet var det också nödvändigt att genomföra en stor del av restaureringen på traditionellt sätt. Exempelvis genom att mura sten för sten, som ger ett mer autentiskt utseende än om moderna metoder skulle ha använts.

Upprustningen av Oskar Fredriksborgs murar fortsätter under hösten – årets insats är etapp två av sammanlagt fyra. Samtidigt genomförs tätskiktsarbeten samt arbete med att återställa befästningens konturer och gräsbetäckta vallar.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.