Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Stockholm begär dispens från regler

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Debatten om Boverkets nya byggregler har rasat i Byggindustrin under våren. Och den lär fortsätta. Reglerna skrevs för att minska klimatpåverkan men Lars Fränne, Stockholms stad, anser att reglerna bör ändras.


- Byggreglerna slår fel och resultatet blir att man ökar de farliga koldioxidutsläppen, säger Lars Fränne, avdelningschef inom Exploateringskontoret.
Han tycker att det är olyckligt att Boverket i sina byggregler tagit bort det undantag från kraven som tidigare fanns för hus i fjärrvärmeområden. Nu får inga bostäder dra mer el än 110 kilowattimmar per kvadratmeter.
Det innebär att man för att klara kraven tvingas installera värmepumpar eller FTX-system. Detta är något som bland andra Lars Fränne är motståndare till, eftersom det ökar elanvändningen.
- Problemet med byggreglerna är att de betraktar all el lika.
Man borde se till koldioxidutsläpp istället för kilowattimmar. Hans resonemang bygger på att el från vattenkraft och kärnkraft visserligen ger låga koldioxidutsläpp, men marginalel, det vill säga all tillkommande el, produceras i utländska kolkraftverk, som ger en betydligt större mängd koldioxid per kilowatttimme.
De nya byggreglerna trädde i kraft 1 juli.
- Byggreglerna skrevs ett år innan koldioxiddebatten blossade upp men nu när vi vet mer borde Boverket och regeringen snarast gå ut med direktiv för att ändra reglerna innan det är för sent. Husen ska ju stå i 50-100 år.
I Hammarby Sjöstad planeras en stor etapp, Henriksdalshamnen, där energifrågan tidigt kom med i planeringen. Lars Fränne anser att reglerna där motverkar sitt syfte och har begärt undantag.
För att kunna driva Henriksdalshamnen som miljöprojekt vill de ha tillstånd att prioritera låga koldioxidutsläpp framför kravet på max 110 kilowattimmar som reglerna föreskriver. Dispensansökan avslogs dock.

Fredrik Karlsson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.