Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Stockholm inleder som miljöhuvudstad

Publicerad: 18 januari 2010, 13:56

"Miljöhuvudstadsåret kan bli ett startskott till fler experimentprojekt."


Stockholm har – i konkurrens i finalen med bland annat Amsterdam, Köpenhamn, Oslo och Hamburg – utnämnts till Europas miljöhuvudstad 2010 av EU-kommissionen. Kommissionens målsättning är att årligen utse en stad som kan bli förebild för andra och leda arbetet med att sprida goda exempel och dela erfarenheter, tankar och idéer med andra städer.

Stockholm är den första staden som utsetts till European Green Capital och den 15 januari var det invigning på Kulturhuset i Stockholm.

Stockholms stad har minskat växthusgasutsläppen per stockholmare från 5,4 ton 1990 till 4 ton 2005. Nu är målet att minska ännu mer. 2015 ska volymen vara nere på 3 ton per stockholmare och 2030 1,5 ton per person.

I samband med invigningen arrangerades en debatt med Christoffer Barnekow som moderator.

Bland debattörerna fanns Mia Thorpe, miljöchef hos HSB:
– Nä, jag tror inte vi är bäst i Europa. Vi har haft en del spännande projekt, men det sker stötvis med ganska långa hopp emellan; Understenshöjden för 20 år sedan, Hammarby sjöstad för 10 år sedan och nu Norra Djurgårdsstaden. Jag tror vi ska se den här utnämningen som ett startskott. Nu måste vi byggherrar skärpa oss och städerna ska sätta tuffa krav på oss.
– Det finns en risk att vi bygger upp någon slags monokulturer där bara en viss kategori av människor flyttar in. Jag var med på miljökonferensen i Köpenhamn och det blev ju en fruktansvärd besvikelse. Det är bråttom och det behövs göras mer.

Ingmarie Ahlberg, exploateringskontoret på Stockholms stad:
– Tanken med ett europeiskt miljöhuvudstadsår tror jag är viktig. Det innebär en chans till ett startskott, att skapa en ökad sammanhållning. Det händer mycket runt om i Europa och vi måste byta erfarenheter med varandra. För byggsektorn håller den här miljödimensionen på att bli en viktig marknadsparameter och det kan bli en avgörande faktor.

Henrietta Palmer, professor på Konsthögskolan i Stockholm:
– Det spelar ingen roll om Stockholm är bäst i världen. Nu måste vi passa på att få fram nya experimentella projekt och verkligen ta chansen.

Att Stockholm vann utmärkelsen berodde bland annat på den rika tillgången till grönområden som är öppna för allmänheten, den genomtänkta avfallshanteringen med hög grad av återvinning, den låga bullernivån, att bussarna i innerstaden körs på förnybara drivmedel, att de fossila utsläppen är hälften av det svenska genomsnittet och det kommunala målet att vara fossilfri 2050.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.