Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Stockholm kräver passivhusnivå på allt nybyggt

Publicerad: 27 januari 2011, 13:54

Kommunen vill skärpa energikraven inom några år. Branschföretag varnar för alltför snabb omställning.


– Vi vill gå snabbt fram. Det ska märkas att Stockholm är en miljöstad i världsklass, säger Per Ankersjö (C), stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad.

I december 2010 röstade kommunfullmäktige ja till en komplettering av Stockholms stads miljöprogram. Här står bland annat att stadens byggande ska kännetecknas av att ”energianvändningen per kvadratmeter för nybyggda lokaler och bostäder ska komma att motsvara energianvändningen hos passivhus och på snar sikt även plushus”.

Målet är att gå snabbare fram än EU:s målsättning om att energiförbrukningen ska vara nära noll i nyproducerade byggnader senast år 2020. Staden har dock inte fastslagit från vilket datum som de skärpta kraven kommer att gälla.

– Det ringde genast oroliga som undrade om de måste börja bygga passivhus redan under 2011, säger Per Ankersjö.

Tanken är snarare, berättar han, att kraven ska införas gradvis. Det nya miljöprogrammet för perioden 2012-2015 kommer att klubbas i december i år. Då ska ambitionerna ha förtydligats så att alla lätt kan förstå hur stor energiförbrukning som kommer att tillåtas de närmaste åren.

– Vi kommer att ta fram det nya miljöprogrammet i nära samarbete med branschen och medborgarna. Det kommer bland annat att ske i workshops under våren, säger Per Ankersjö.

Jonny Hellman, miljöchefpå NCC Housing och NCC Property Development är generellt sett positiv till skärpta krav. Han vill dock varna för att gå alltför snabbt fram. Hittills har det endast byggts ett drygt hundratal passivhus och några få plusenergihus, det vill säga hus som ger ett överskott av energi, i landet. Erfarenheterna hur dessa hus fungerar på längre sikt är få, särskilt vad gäller kommersiella lokaler.

– Tekniken finns, vi skulle kunna bygga passivhus redan i dag. Det är dock viktigt att vi hinner analysera den faktiska energianvändningen i ett lite längre perspektiv. Vi måste också få erfarenhet av hur boende och brukare upplever byggnaderna, säger Jonny Hellman.

Att jobba tillsammans med kommuner som vill ligga i framkant är kul, anser Jonny Hellman. Men om många kommuner inför egna regler är risken att man förlorar överblick och effektivitet.

– Det är viktigt med koordinering mellan kommunerna. Det hoppas jag att till exempel Sweden Green Building Council kan hjälpa till med, säger Jonny Hellman.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.