Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Stockholm slår på stort med solel

Publicerad: 28 maj 2015, 06:01

Locum har kommit fram till att 125 000 kvadratmeter av deras fastigheters takyta har så pass god solinstrålning att de kan användas till solenergi.

Foto: Elin Bennewitz

Landstinget i Stockholm vill bli störst i landet på solceller. 20 000 kvadratmeter tak ska utnyttjas.


Locum, som är Stockholms läns landstings fastighetsbolag, har gjort en kartläggning av hur mycket takyta som skulle kunna nyttjas för solenergi.

Locum är en av landets största fastighetsförvaltare med cirka 2 miljoner kvadratmeter vårdbyggnader. Av dessa har man nu kommit fram till att 125 000 kvadratmeter takyta anses ha så pass god solinstrålning att det kan användas till solenergi.

– Landstinget planerar att bygga solceller på 20 000 kvadratmeter inom två år. Vi känner inte till någon större satsning i Sverige och kommer i och med detta förmodligen bli störst i landet med solceller, säger Paul Lindquist, fastighets- och investeringslandstingsråd (M) i Stockholms läns landsting och ordförande i Locum.

Investeringen beräknas till 37 miljoner kronor. Just nu pågår fortsatta utredningar om vilka tak som är mest lämpliga att börja med. Upphandlingen planeras starta i höst.

De stora akutsjukhusen ligger bra till eftersom de ofta har fördelen med platta tak där utrustningen är lätt att sätta upp.

Kommuner och landsting äger tillsammans enorma takytor som skulle kunna användas för både produktion av el och varmvatten genererat från solen. Produktionen från solceller inom kommuner och landsting låg år 2013 på 6,3 gigawattimmar, vilket betyder en ökning på över tre gånger mellan 2009 och 2013. Solcellsel produceras av 78 kommuner och sex landsting, mest per invånare i Storfors, Jönköping och Heby, enligt den senaste statistiken från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.