Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Stor vindkraftpark invigd på fjället

Publicerad: 5 oktober 2012, 13:56

Nyligen invigdes Sjisjka Vindpark i Norrbotten, ett i vissa stycken komplicerat byggprojekt. Skanska som är största ägare i parken tittar nu på fler vindkraftsprojekt där företaget kan gå in som finansiär, byggare och ägare.


Vindkraftparken på lågfjället Sjisjka är Sveriges tredje största med sina 30 Vestas-möllor med effekten 2,6 MW. Flera av dem är redan i drift och parken ska vara helt driftsatt i slutet på oktober.

Att det är ett bra läge för vindkraft är tydligt på plats – det blåser bra, marken är bevuxen med lågt ris så turbulensen är låg och lågfjällets svaga sluttning ger vinden en extra skjuts. Dessutom finns det mer energi i vinden när temperaturerna är låga. Den beräknade årsproduktionen motsvarar hushållselen för en mellanstor svensk stad, 43 000 hushåll.

Parken samägs av Skanska, Jämtkraft och O2 i företaget Sjisjka vind där Skanska äger 50 procent och de andra delar på 25 procent vardera. Investeringen är på 1,1 miljard kronor.

Skanskas Fredrik Björckebaum som är vd för Sjisjka vind berättar att bygget hade sina svårigheter, bland annat då fjället ligger i ett Natura 2000 område. O2 sökte tillstånd för vindparken redan i slutet på 1990-talet, men processen har varit segdragen inte minst på grund av naturskyddet. 2011 var alla tillstånd klara och då anslöt Skanska och Jämtkraft som bildade det gemensamma byggbolaget Jemtska.

Byggprocessen var knepig. För det första var det logistiken – enda vägförbindelse var malmbanan och allt material till fundamenten transporterades den vägen liksom alla pendlande byggare. Först i sommar etablerades en bilväg till platsen som delarna till verken kunde transporteras på.

– Den svåraste delen av projektet var att etablera sig på sajten. Sen går det ju bara att gjuta här tre månader om året, säger Rolf Rubensson, platschef på Jemtska.

Det hårda klimatet kombinerat med läget i ett Natura 2000-område gjorde att traditionell gjutning skulle ha dragit ut på tiden och riskerat att skada ömtåliga naturvärden. Därför tog Skanska fram en ny lösning där fundamenten gjordes av prefabelement. 24 av verken har dessa gravitationsfundament som är uppbyggda av 16 stycken 18-tons betongtårtbitar. Dessa göts ihop på plats för att sedan återfyllas med befintliga schaktmassor. De färdiga fundamenten har en diameter på 16 meter med en höjd på 3 meter. Den totala vikten är 1 350 ton.

Karl Lundstedt, gruppchef och konstruktör på Skanska teknik, som konstruerat betongfundamenten uppskattar att prefablösningen gjorde att byggtiden kunde kortas till hälften.

Enligt Fredrik Lindahl, ordförande för Svensk Vindkraftförening, är en annan positiv egenskap för tårtbitskonstruktionen att verken blir lättare att demontera än med konventionella fundament när den tiden kommer.

Ett lite mer pikant störningsmoment på platsen var renar, men med hjälp av en radio med P3 på högsta volym lyckades byggarna hålla djuren borta.

För Skanska är Sjisjka Vindpark det första vindkraftprojekt där byggjätten inte bara är entreprenör utan även går in som finansiär och finns med som ägare. Det är avdelningen Skanska Infrastructure Development, Skanska ID, som driver projekt med den typen av upplägg och har sedan länge gjort liknande affärer med vägar, sjukhus och fängelser, ett av dessa är Nya Karolinska Sjukhuset. Än så länge är energisektorn bara en liten andel av Skanska ID:s verksamhet men avdelningens projektutvecklingsdirektör Göran Carlberg är övertygad att den kommer att växa. Ett pågående projekt är vindkraftparken Mullberget med 26 verk i Jämtland som Skanska ID uppför tillsammans med Jämtkraft. Det ska stå klart nästa år.

– Vi tittar även på andra vindprojekt i Sverige, men inga nya beslut är tagna. Vi har även projekt på gång i Skottland och Chile, säger Göran Carlberg.

Skanska ID:s affärsmodell bygger dock inte på att äga projekten för evigt, på sikt är målet att sälja.

När det gäller Sjisjka Vindpark kan det enligt Fredrik Björckebaum bli så att parken säljs verk för verk, eller i större andelar.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.