Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Stora aktörer satsar på gröna obligationer

Publicerad: 4 juni 2014, 09:01

Gröna obligationer öppnar för hållbart byggande och lägre hyror. Vasakronan var först ut. Bland annat Skanska och Byggvesta/Grön Bostad har hakat på.


Enligt Vasakronan själva var de första företaget i världen med gröna obligationer när de emitterade för 1,3 miljarder i höstas. Bland annat Skanska och Byggvesta/Grön Bostad har hakat på sedan dess.

Den som köper obligationerna hos Vasakronan garanteras att pengarna används till projekt som leder till lägre energi- och klimatpåverkan än branschsnittet. För Vasakronans del innebär det ett löfte att om att nå minst Leeds miljöklassning guld.

– Obligationerna är ett sätt för oss att hitta nya finansiärer och på så sätt bredda upplåningen. På sikt kan det ge oss lägre upplåningskostnader. Samtidigt stimulerar de till fler gröna investeringar eftersom gröna obligationer ger kapitalmarknaden en möjlighet att investera i projekt som leder till lägre energianvändning och minskad klimatpåverkan, säger Christer Nerlich, ekonomi- och finanschef på Vasakronan.

I april i år emitterade även Skanska gröna obligationer till ett värde av 850 miljoner kronor. De garanterar att pengarna de får in ska gå till kommersiella fastighetsutvecklingsprojekt med lägsta standard Leed Guld eller BREEAM ”Very good”, samt att byggnadernas energiförbrukning ska vara minst 25 procent lägre än rådande regelverk.

Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 6 i Byggindustrin 19/2014 som är ute den 30 maj . Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.