Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Storstäder går in i byggsamarbete

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Malmö är med sedan tidigare, Stockholm gick med i tisdags och Göteborg är på gång in. Landets tre största städer och byggmarknader ingår därmed i ByggaBo-Dialogen och har skrivit på dess överenskommelse att jobba för en hållbar bygg- och fastighetssektor.


-Jag och regeringen värdesätter den här typen av arbete, sade miljöminister Andreas Carlgren.
Förra veckan undertecknade han och totalt 40 företag och kommuner avsiktsförklaring och överenskommelse i ByggaBo-Dialogen.

-Det ger en tyngd att de tre stora kommunerna är med, säger Yogesh Kumar, chef för ByggaBo-Dialogen. De kommer framför allt att fortsätta utveckla Det Goda Samtalet genom nationella provprojekt.

Upprustningen av miljonprogrammet blir en nyckelfråga för storstädernas engagemang i ByggaBo-Dialogen. Där behöver de samverka, tryckte Malmös kommunalråd Anders Rubin på vid undertecknandet. Yogesh Kumar hoppas att goda exempel tas fram genom projekt i Dialogen:
-Det är ett utmärkt tillfälle att använda energieffektiviserande åtgärder. Goda exempel finns redan, till exempel i Gårdsten, och jag ser gärna att andra teknologier växer fram som kan bli nya goda exempel.

Styrgruppen har beslutat att enbart spjutspetsföretag som kan för hållbarhetsutvecklingen framåt får vara med i ByggaBo-Dialogen. Stockholms stad var nära att snubbla på målsnöret: dels har staden strukit alla miljömål i år, dels skrev man först inte på alla åtaganden. Eftersom Stockholm till sist skrev på åtagandelistan - och det är den största kommunen som trots allt gör mycket i miljöhänseende - omprövade styrgruppen sitt beslut.
Göteborgs stad fick med fem av sina bostadsbolag. För att Göteborgs stad ska kunna skriva på krävs ett beslut av byggnadsnämnden och det räknar Yogesh Kumar med ska komma vilken dag som helst.

FAKTA/BYGGABO-DIALOGEN
Dialogen är ett samarbete mellan kommuner, företag och regeringen för en utveckling mot en hållbar bygg- och fastighetssektor. Den startade 1998 och leds av Yogesh Kumar. Boverket finansierar administration och information samt, tillsammans med Energimyndigheten, det kompetensutvecklingsprogram som är verksamhetens ena ben. Det andra är FoU-projekt som finansieras av företag, Energimyndigheten och Formas. ByggaBo-Dialogens tre prioriterade teman är hälsosam innemiljö samt effektiv energi- och resursanvändning. Första överenskommelsen undertecknades 2003 av 37 företag. I dag har några fallit bort och några kommit till så att ByggaBo-Dialogen nu har 40 medlemmar.


RÖSTER OM BYGGABO-DIALOGEN

"Vi hade säkert gått samma väg ensam, fast mycket långsammare." Lars Bergman, LB-Hus (i mitten tillsammans med Björn Lundberg, Svenska Miljöinstitutet och Hans Kvist, LB-Hus)

"Det är en fördel för oss att Stockholm och Göteborg kommer in." Anders Rubin, kommunalråd i Malmö (bild!)

"Försäkringsbolag vill inte ha skador. ByggaBo-Dialogen är ett bra sätt för oss att få ett kontaktnät för att jobba för uthålliga hus i framtiden." Ann Sommer, vd Länsförsäkringar (tillsammans med Bengt G Johansson, också Länsförsäkringar)

"Vi får tillgång till ett nätverk som gör att vi kan lyfta oss. ByggaBo-Dialogen är en kraftsamling, bra för såväl miljön som för bygg- och fastighetsbranschen." Bertil Rignäs, vd Göteborgs stads bostadsaktiebolag (bild!)

"Det känns viktigt att ingå i en mindre utvald del spjutspetsföretag." Johan Skoglund, vd JM

"Fler myndigheter borde vara med i ByggaBo-Dialogen, om inte annat som en symbolhandling." Tommy Hoff, vd Locum

ELISABET NÄSLUND

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.