Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hållbarhet

Stort grönt kontorsprojekt i startgroparna

Publicerad: 9 December 2010, 11:24

Skanska startar första etappen av Lustgården i Stockholm – det största gröna kontorsprojektet i Norden. Satsningen är även Skanskas hittills största investering i utveckling av nya kontor.


Etappen som nu startas omfattar 35 000 kvadratmeter kontorslokaler. Investeringen uppgår till cirka 1,4 miljarder kronor och Skanska Sveriges bygguppdrag till cirka 1 miljard kronor. En andra etapp om ytterligare 20 000 kvm kontor startar vid efterfrågan. I en tredje etapp planeras ca 170 nya bostäder. Totalt räknar Skanska med att investera cirka 2,5 miljarder kronor i projektet de närmaste åren.Under de senaste tio åren har Skanska investerat cirka 10 miljarder kronor i nya kontorsfastigheter och nya bostadshus i området kring Lindhagensgatan och ett stort antal företag har flyttat sina huvudkontor till detta område; bland andra Securitas, Lantmännen, Fazer Electrolux, SL, mobiloperatören 3, Skandia och Visma. Lustgården kommer att bli en klimatsmart fastighet och genomsyras av miljöhänsyn - såväl vad gäller inneklimat som materialval och energieffektivitet. Fastigheten blir först i Stockholm att miljöklassas på den högsta nivån, Platinum, enligt det internationella certifieringssystemet LEED och även enligt Bygga Bodialogen.Energianvändningen kommer att bli minst 50 procent lägre än gällande normer. Särskild vikt läggs vid att minska fastighetens påverkan på klimatet via koldioxidutsläpp, bland annat kommer en ny energieffektiv patentsökt lösning för att kyla byggnaden att användas.Förutom att byggnaden kommer att klimatdeklareras läggs stor vikt vid materialval samt att skapa en effektiv och samtidigt hälsosam inomhusmiljö, samt att fokus kommer att läggas på att skapa en god ljudmiljö.Rivningen av det befintliga kvarteret mellan Lindhagensgatan, Essingeleden och Warfvinges väg är i full gång. Bygget inleds när rivningen är slutförd och nödvändiga bygglov har erhållits. Huset byggdes för omkring 30 år sedan, men är redan omodernt med sina små sammanhängande ytor, brist på ljusinsläpp och hög energiförbrukning.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.