Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Strängare miljökrav kräver ombyggda soptippar

Publicerad: 19 augusti 2008, 08:58

Vid årsskiftet kommer strängare regler om avfallsförvaring. Det öppnar en ny marknad för byggbolagen.


Avfalls- och återvinningsanläggningen Filborna fem kilometer öster om Helsingborg tar hand om en stor del av regionens avfall. Dagens förvaring av icke-farligt avfall byggdes 1950 och saknar säker botten vilket gör att delar av avfallet läcker ut i mark och grundvatten.

Därför har Nordvästra Skånes Renhållnings AB gett NCC en order värd elva miljoner kronor för att bygga en modernare tipp. Arbetet ska vara klart i slutet av november. Vid årsskiftet skärps lagstiftningen för avfallsförvaring.

– Den nya deponin i Filborna måste ha en tät bottenkonstruktion som håller under mycket lång tid. Allt avfallsvatten ska samlas upp och renas. Den blir som en tät bassäng, med barriär och botten av lermorän som utvinns från jorden i arbetsområdet, säger Per Block, affärschef på NCC.

Till avfallet hör sådant som inte kan brytas ned organiskt, brännas eller återvinnas. Avfallet är inte farligt i kontakt med människor men innehåller tungmetaller, salter och kväveämnen som riskerar att förorena miljön om deponin inte håller tätt.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.