Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Studentpris till nätverk för granngemenskap

Publicerad: 25 mars 2014, 09:36

Oskar Ekman och Justine Clerc tar emot sitt pris på Skanskas Framtidsdag i Stockholm. Foto: Skanska

Foto: Skanska

Justine Clerc och Oskar Ekman vinner studenttävlingen Skanska Sustainable Cities Challange deltävling i Stockholm. Deras tävlingsbidrag ”Our Place” är ett digitalt socialt nätverk som ska bidra till granngemenskap i landets storstäder.


Idén till det vinnande bidraget föddes hos Justine Clerc, som är från Nancy i Frankrike. Hon berättar att hon upplevde en skillnad i hur grannar umgås med varandra i Sverige jämfört med Frankrike. Nätverket ”Our Place” ska hjälpa den svenske storstadsbon att lära känna sina grannar och sin omgivning genom att låta dem utbyta tjänster och tips med varandra.

De två vinnarna Justine Clerc och Oskar Ekman studerar båda vid Linköpings universitet.

– En tredjedel av Sveriges befolkning bor idag i städer. Trots det visar studier att 84 procent av boende i hyreshus sällan pratar med sina grannar. Det finns en stor outnyttjad kapacitet i grannskapet som kan gagna samhället i stort. ”Our Place” tar tillvara fördelarna med den uppkopplade världen för att skapa en samvaro mellan människor, säger vinnarna.

Studenttävlingen Skanska Sustainable Cities Challenge arrangeras i år för tredje gången. Tävlingen delas in i tre regioner, Göteborg, Stockholm och Malmö. Priset är en studieresa till New York.

Vinnare i deltävlingen i Göteborg är Joakim Sätterman med bidraget ”Parkera ett hem” som föreslår att prefabricerade bostadsmoduler dockas på fasader för att minska bostadsbristen i landets storstäder. Vinnare i deltävlingen i Malmö presenteras den 28 mars.

Relaterade artiklar

Bostäder på p-hus prisas

Nytt byggkoncept prisas i studenttävling

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.