Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Supersnåla fönster tar teknik från 1800-talet

Publicerad: 15 mars 2012, 09:22

Allmogefönster från Småland slår rekord i energieffektivitet. Grunden är en konstruktion som har funnits sedan slutet av 1800-talet. Marknaden är både nybyggda hus och renoveringar.


Ett traditionellt spröjsat fönster med kittade träbågar slår rekord i energieffektivitet. Det småländska fönstret är utvecklat för att möta kraven på framtidens lågenergi­hus utan att kompromissa med historiska kulturvärden.

– Vi har testat det en vintersäsong i vår fabrik för att se att det inte uppstår kondens. Marknaden är både nybyggda hus och renoveringar, säger Mikael Carlsson, vd och grundare av företaget RM Fönster i Vimmerby.

Fönsterbågar och karm har tillsammans ett u-värde på 0,64 watt per kvadratmeter och grad Celsius, visar oberoende tester av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut. Det är bättre än något annat fönster tillverkat i Sverige eller Finland, enligt Mikael Carlsson, som grundligt har sökt igenom konkurrenternas kataloger och webbsidor.

Fönstret är utvecklat i samarbete med arkitekten Pål Ross. Han ville bygga ett mycket energisnålt hus med stort ljusinsläpp och fönster med nordisk estetik, med spröjsar och tunna bågar. Men många av de mycket energisnåla fönster som säljs i dag har en modern formgivning och är jämförelsevis klumpiga konstruktioner.

Företaget kallar fönstret RM:s superenergifönster. Grunden är ett traditionellt kopplat fönster som öppnas utåt, en konstruktion som har funnits sedan slutet av 1800-talet. Men glaset i den inre av de här två bågarna har bytts ut mot en kassett fylld med ädelgasen argon.

Så här är de flesta fönster som sätts in i dagens nybyggda hus konstruerade. Det ger ett hyfsat u-värde på ungefär 1,1. Det som sänker superenergifönstrets u-värde ytterligare är ett fjärde glas, ett så kallat innerfönster eller vinterfönster, innerst i konstruktionen.

På sommarhalvåret, när den extra rutan ger minimal energibesparing, kan den öppnas inåt i rummet eller hakas av helt och ställas undan.

Lösningen är en gammal idé som fått en nutida tillämpning. Lösa vinterfönster var vanliga fram till perioden kring förra sekelskiftet. När det blev kallt togs fönstren fram ur ett förråd och sattes in i fönsterkarmen.

– Vinterfönster på gångjärn som öppnades och hängde kvar på sommaren fanns på gamla gods och herrgårdar. Bågarna kunde vara 250 centimeter höga och var svåra att haka av och bära undan på sommaren, säger Mikael Carlsson.

Karmen är ofta en svag punkt för det totala energivärdet hos en fönsterkonstruktion. RM:s fönster har en jämförelsevis tunn och 185 millimeter djup karm, vilket minskar karmens ofrivilliga funktion som köldbrygga.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.