Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Svanen miljömärker renoveringar

Publicerad: 24 augusti 2018, 08:09

Svanen har tagit fram kriterier för renovering.

Foto: Pixabay

Nu kan renoveringar av hus miljömärkas med Svanen. Sammanlagt 46 obligatoriska krav ska bidra till minskad klimatpåverkan och god inomhusmiljö i svenska byggnader.


Svanen har sedan tidigare certifiering för nyproduktion av bostäder, men till hösten lanseras kriterier för hur en fastighetsägare även kan få sin renovering märkt med den välkända miljösymbolen.

- Vi har ett kontinuerligt utvecklingsarbete och renovering har funnits på agendan länge. Med tanke på det stora renoveringsbehovet i främst miljonprogrammet tyckte vi att det var hög tid att utveckla kriterier för renovering, säger Björn Haugland, affärsområdeschef, Hus och Renovering, på Svanen.

Att det finns stor potential har märkts under utvecklingsarbetet.

- Vi gör alltid en RPS-analys – relevans, potential, styrbarhet. Det finns ett stort miljöproblem med renoveringar, det finns potential att minska det och det går att styra problematiken genom att ställa krav, säger Björn Haugland.

Svanens märkning för renovering omfattar 46 obligatoriska krav uppdelade på fem huvudpunkter: Låg energianvändning efter renovering, god innemiljö och låga emissioner av kemikalier, grundlig inventering före renovering, höga miljö- och hälsokrav på byggprodukter samt främjat återbruk.

- Vi har stort fokus på god innemiljö och ställer krav på bland annat radonkoncentration, ventilation, mätning av PCB i inomhusluft. Dessutom ska varje byggprodukt, så när som på spik och skruv, vara listad av oss för att säkerställa att de uppfyller kraven, säger Björn Haugland.

Om alla bostäder med renoveringsbehov i miljonprogrammet skulle renoveras med Svanens kriterier, skulle det motsvara minskade koldioxidutsläpp från 57 00 bilar, beräknar organisationen, som har märkt ett stort intresse från branschen under remissfasen.

- Förhoppningen är att fastighetsägare och entreprenörer kommer att vara intresserade av märkningen. Det man får tillbaka är att man får använda vår logga, vilket är mycket värt med den breda kännedom som Svanen har, säger Björn Haugland.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.