torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Svårt kombinera flera system för certifiering

Publicerad: 29 oktober 2015, 11:26

Morgan Arvidsson, Skövdebostäders byggchef. Foto: Skövdebostäder

I superekologiska projektet Aspö gård i Skövde ville Skövdebostäder spänna bågen och satsa på att certifiera husen i hela tre olika system. Men det skapade vissa problem. "Det tar tid att få ihop de olika kriterierna i systemen", säger Patrik Sjögren, projektchef på Peab som bygger.

Ämnen i artikeln:

PeabPeab BostadPeab SverigeBuilding Sustainabilityhållbart byggandecertifieringISO-certifieringSkövde

Aspö gård ska Svanenmärkas samt certifieras enligt Miljöbyggnad Guld och Passivhus Feby 12. Att kombinera flera certifieringar på det här sättet är mycket ovanligt och därför ännu ganska oprövat i Sverige. Ett konkret exempel på när det krockar är när det gäller dagsljusfaktor, termiskt klimat sommar och solvärmelast.

Passivhusreglerna säger att man ska ha så energieffektiva fönster som möjligt, men värmen som solen ger får inte överskrida vissa temperaturer – därför måste vi optimera fönstersättningen och det kan motverkar dagsljusfaktorn som regleras i Miljöbyggnad guld, säger Patrik Sjögren.

Att kriterierna ibland har krockat har gjort att arbetet tagit längre tid.

Det gäller att landa rätt från början och ta med alla parametrar som styr direkt, säger Patrik Sjögren.

Att Skövdebostäder valt att sikta så högt när det gäller miljöcertifiering är dock ett sätt att utveckla branschen, menar Morgan Arvidsson, Skövdebostäders byggchef.

– Innan man ger sig ut på en sådan här resa vet man inte riktigt hur den kommer att se ut. Vi har velat ta reda på hur det funkar att använda flera olika system, säger han.

Förutom att Skövdebostäder själva drar slutsatser av projektet hoppas han att certifieringsinstituten kan ta lärdom av de problem som uppstått.

Vi vill driva en branschutveckling och om olika intressen krockar med varandra kan det vara till gagn för dem när de sätter nivåerna på sina kriterier, säger han.

Relaterade artiklar

Hausse för certifiering av byggnader

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev