Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Svartvit energisparare sticker ut i Löddeköpinge

Publicerad: 24 november 2011, 09:34

Löddeköpinge Byggs flerbostadshus i den lilla sydskånska orten med samma namn väcker uppseende. Främst den integrerade solfångaranläggningen på det vinklade taket, men också den arkitektoniska gestaltningen med sin svartvita estetik.


Löddeköpinge med cirka 6 000 invånare är en liten ort och huset sticker både ut och upp med sina sex våningar, där det ligger centralt intill Lödde Centrum. Något liknande finns inte sedan tidigare i det typiska villasamhället.

– I dag vill allt fler flytta till lägenheter som helst ska ligga i centrum. Och eftersom kommunen vill satsa på flerbostadshus och vi äger Lödde Centrum med 9 000 kvadratmeter mark, bestämde vi oss för att satsa på ett sådant när vi ändå skulle göra en ansiktslyftning med till- och ombyggnad av centret, säger Sten Persson, vd för Löddeköpinge Bygg, förkortat Lödde Bygg.

Det 60 år gamla företaget startades av Arne Persson som i sin tur generationsskiftat till sina fem barn. Sten Persson driver Lödde Bygg på egen hand sedan 22 år tillbaka, medan syskonen tillsammans äger fastighetsbolaget Solkärnan, som i sin tur äger Lödde Centrum.

– Fördelen med att vi har ett fastighetsbolag och jag ett byggbolag är att vi tillsammans har snabba beslutsvägar, säger Sten Persson.

Byggföretaget har 20 anställda med olika yrkeskompetenser och verkar runt om i Skåne. Omsättningen på 30 miljoner kronor känns fortfarande stabil, menar Sten Persson. Orderstocken varar minst två år till.

Nu står Lödde Centrum klart med galleria, gränd och en liten gågata. Och på en del av den tidigare parkeringen intill ligger det svartvita lågenergihuset, bostadsrättsföreningen Mandarinen, med en stor gräsmatta framför.

– Vi valde att bygga bostadsrätter för att lättare få ekonomi i huset. Priset har legat på mellan 30 000 och 31 000 kronor per kvadratmeter, men då har föreningen inga lån och de boende betalar bara en låg månadsavgift.Det svartvita huset med solfångaranläggning på det vinklade taket syns i Löddeköpinge, men smälter väl in. Huset har vunnit region Skånes och Sveriges Arkitekter Skånes pris Skåne Solar Award 2011 för innovativa och nyskapande energilösningar. FOTO MARTIN OLSON

Huset, som ritats av arkitekt Zoltan Kiss, Urban Vision i Malmö, kan närmast beskrivas som en sexvåningskloss i mitten med två fyravåningsklossar på ömse sidor, vilka vinklar utåt och ger en omfamnande karaktär. På den högre huskroppens tak sitter en integrerad solfångare på 60 kvadratmeter, ett både vackert och energieffektivt tillskott i arkitekturen. Ackumulatortanken på 4 000 liter återfinns på teknikvinden högst upp.

Bostadshuset är byggt med en tung, 48 centimeter tjock, prefabricerad betongstomme. Fasadmaterialet är omväxlande betongelement i vitt, grått och en mörkt grön granit från Brasilien, som ger ett svart intryck på avstånd. Av de 22 bostäderna har 18 homogent inglasade hörnbalkonger, medan de två översta våningarnas bostäder fått trekantiga terrasser på upp emot 50 kvadratmeter.

– Det är ett energisnålt hus. På framsidan mot söder är fönstren stora för att fånga in värmen och tvärtom mot norr där de är smalare för att inte tappa energi. Huset förbrukar endast 65-70 kilowattimmar per kvadratmeter, mycket tack vare solfångarna som förser huset med varmt vatten från maj till augusti. Men det är inget passivhus, i stället handlar det om att skapa förnuftiga system, säger Zoltan Kiss.

– Vi har tre system i huset för att optimera energieffektiviteten, solfångare, värmepump och naturgas. Och detta är bara början, vi ska ständigt förbättra oss så vi slipper köpa energi så långt möjligt i framtida hus. Samtidigt är det en balans mellan nytta och kostnader, huset har kostat cirka 10 procent mer med solfångare, men den investeringen räknar vi med ska betala sig inom tio år. Vi var övertygade från början att om vi byggde ett bra hus skulle det bli lättare att sälja lägenheterna. Och nu finns det kö till bostäder i Löddeköpinge som också är en tillväxtort, säger Sten Persson.

Som en positiv bieffekt av husets energilösningar har Lödde Bygg också skapat en bättre boendemiljö, menar Sten Persson.

– De boende är väldigt nöjda med ljudkomforten och det är en effekt av materialet med tjocka valv.

Bostadsrättshuset har också vunnit pris för sin solfångaranläggning, Skåne Solar Award 2011. Ett pris som Region Skåne och Sveriges Arkitekter Skåne delar ut varje år för innovativa och nyskapande energilösningar. Och Otto Millbourn på Ekoenergi i Lomma som levererat solfångarna är nöjd.

– Det är inte många större anläggningar som satts upp och inte med en så här genomtänkt och vacker placering. Vi fick komma in redan från dag ett, vilket inte är vanligt. Det har påverkat projektet positivt när man ser till proportioner och helhet. Annars är det lätt att dimensionen blir fel och ingen vill ha en större anläggning än vad huset konsumerar, säger Otto Millbourn.

Nu hoppas Lödde Bygg på ett nytt bostadsprojekt med 90 lägenheter som planeras i Lödde Park och som de ska bygga tillsammans med Kävlinge kommuns bostadsstiftelse. Med stigande elpriser tänker Sten Persson dra energilösningarna ytterligare ett varv.

Christina Adlers

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.