Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Sven-Harry Karlsson - Ingen vanlig byggare

Publicerad: 8 december 2011, 13:27

"Man bli lycklig av trä – det luktar gott och starkt, men det måste underhållas." Är det en snickare som talar? Eller i varje fall en hantverkare av något slag? Nej, men en företagsledare som i sig förenar ett byggaryrkes handgripliga erfarenheter alltifrån byggarbetsplatsen till styrelserummets ordförandeklubba.


Sven-Harry Karlsson, som precis fyllt 80, är just en sådan byggare. Åker man med honom till något av de många bostadsprojekt hans företag, Folkhem, svarat för i och runt om Stockholm, kan man tro att det är arkitekten man har med sig. För han talar som en arkitekt om planlösningar och materialval. Han har för sina projekt visserligen valt arkitekter som är kända för egna originella lösningar (som till exempel Lindroos och Erskine) men nog får man intrycket att Sven-Harrys egna åsikter också i hög grad respekterats.

Att bygga för "vanligt folk" är ett tema som går igen i de intervjuer Sven-Harry gett genom åren, men också att komma bort från det konventionella och stereotypa i boendemiljöerna. Hans förkärlek för trä som material gav hans företag Träpriset 2008 för projektet Östra Kvarnskogen (arkitekter Bunnberg & Forshed). "En diskbänk i trä håller sig vacker i åratal om den får en rejäl dos med olja då och då", är ett typiskt Sven-Harry-citat med tillägget att "det har dessvärre folk i allmänhet glömt bort". Öppna planlösningar utan korridorer och trånga hallar är andra kännetecken för Sven-Harrys bostadsidéer.

Sven-Harry startade Folkhem 1968 som en följd av att fadern, storbyggmästaren Harry Karlsson i Lund sålde sitt företag, där Sven-Harry dittills varit verksam, till JM. Han hade lyckats bra med att etablera lundaföretaget i Stockholm och var även på gång med att öppna en filial i Göteborg, när JM-affären kom. Den resulterade i att far och son inte talade med varandra på fem år. Och Sven-Harry gick till banken och lånade pengar för att starta sina första egna projekt.
Sven-Harry är dyslektiker. När företagsledarutbildning kommer på tal kan Sven-Harrys kommentar bli: "Jag har inte ens realexamen!". Men fyra år som murarlärling i yrkesskolan i Lund parallellt med arbete i faderns företag gav ett gesällbrev 1954. Och därefter for han till amerikanska västkusten och jobbade som murare ett par år, mest dekorationsarbeten som öppna spisar, barinredningar med mera. Hemma igen efter USA-åren blev han byggnads- och produktionschef i faderns företag. 1962 fick han mästarbrev inom både byggmästar- och muraryrkena. Det är han nog tämligen ensam om i branschen. De ekonomiska kunskaper han ansåg sig behöva skaffade han sig på Påhlmans handelsinstituts ekonomiska linje.

Sven-Harrys verksamhet utvecklades väl och genererade vinster nog för att han 1981 kunde förvärva Ekholmsnäs gård på Lidingö, då i stort behov av upprustning. I dag är det en 1700-talspärla som vid försäljningen genererat åtskilliga miljoner (65 har det sagts) som nu satsats på Sven-Harrys museiprojekt i Vasaparken i Stockholm.

På Ekholmsnäs drev Sven-Harry under några år en stuteriverksamhet på verkligt kvalificerad nivå. 1983 inköptes fyra arabiska fullblod i Polen. De blev genom avel och ytterligare inköp i Polen 30 stycken, som var den planerade volymen. Därefter startade försäljningen. Marknadsvärdet beräknades då ligga mellan 100 000 och 300 000 kronor. På Ekholmsnäs byggdes också stallbyggnader och ett mycket elegant ridhus, ritat av Bengt Lindroos. Sven-Harry blev en kännare av arabiska fullblod. Men hur denna verksamhet som drevs i dotterbolagsform gick ihop ekonomiskt, vet icke skrivaren av dessa rader.

Om nu hästar och då speciellt arabiska fullblod var ett personligt intresse, värt att satsa pengar på, så kan man kanske undra över ett annat sidospår som Sven-Harry gled in på under 80-talet. Vid Huddinge sjukhus testades då under några år en medicinsk utrustning för att diagnosticera bröstcancer hos kvinnor. Tekniken gick ut på en genomlysning med två sorters ljus, infrarött och vanligt rött ljus. Dessa ljus absorberas olika av kroppens vävnader. Finns det förändringar i ett bröst uppträder ett avvikande absorbtionsmönster. En videokamera registrerar dessa bilder som kan sparas, databehandlas och användas för diagnostik. Denna ljusmammografi behöver inga dyra investeringar i strålskydd.

Tekniken som faktiskt hade sitt ursprung i Sverige hade i USA omsatts i produktion av utrustning och Sven-Harry slöt avtal med ett av dessa företag, Spectrascan Inc.
På Huddinge sjukhus arbetade en överläkare och en sjuksköterska med att tillämpa ljusmammografin som primär undersökningsmetod för bröstcancer. En marknadsdirektör anställdes som for runt i Europa. Ett återförsäljarnät skulle skapas för hela kontinenten. Radiolog- och cancerkonferenser diskuterade tekniken i positiva tongångar och det såg ut som om försäljningen skulle komma igång. I en intervju i tidningen Byggindustrin (nr 35/87) kommenterade Sven-Harry: "Det brukar ta nio år att få en stadsplan antagen och byråkratin verkar vara minst lika svår på medicinens område".
Medicinprojektet blev en återvändsgränd.

På bostadsbyggnadsmarknaden fortsatte en positiv utveckling för Folkhem. Från att enbart ha satsat på småhus och ombyggnad började man nu också bygga flerfamiljshus. Sven-Harry efterlyser mer kreativitet i byggandet. Han vill se mer engagemang i sökandet efter nya lösningar men han betonar också vikten av att man vet hur arbetet ska utföras rent hantverksmässigt. I en intervju på nätet kan man hitta följande visdomsord: "Det är ju så att kunden kommer alltid först, men därefter kommer yrkesarbetaren. Vi måste göra det så enkelt och rationellt som möjligt för honom." Och han tillägger: "Det är färre och färre som leder byggena, som varit på ett bygge. De är teoretiker som saknar en del verklighetsförankring."
Sven-Harry fick Murmästarnas hedersmedalj 2004 och Bostadsstiftelsen Ekkronans Stora Boendepris 2007 för att han "kombinerar en byggmästartradition med innovativa lösningar."

När Byggförlaget i tidernas begynnelse skulle ge ut en biografi om Ralph Erskine var som vanligt finansieringen en nyckelfråga, men ett väsentligt bidrag från Sven-Harry löste problemet. Ty sådan är han!

Karl-Erik Synnemar

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.