Hållbarhet
Svensk aktör bygger orkansäkert i Florida
Publicerad: 13 september 2017, 19:56
Bild 1/2 Tarpon Harbour. Hyresrätter byggda av Index Invest i Florida som blev klara i 2016. Foto: Index Invest
Bjarne Borg på Index Invest berättar om hur hans fastighetsbolag klarat orkanen, och om kraven på att bygga orkansäkert.
Svensken Bjarne Borg är medgrundare och exekutiv ordförande i Index Invest, ett sex år gammalt fastighetsbolag i USA. Sedan 2010 har företaget byggt på flera platser i USA samt ett tiotal hyresfastigheter i Florida. Tidningen Byggindustrin ringde upp honom för att höra hur man bygger i ett orkandrabbat område och om hur den senaste veckan har varit.
Var befann du dig när orkanen Irma drog fram?
– Jag jobbar och bor i Florida. Vi var kvar hemma i vårt hus, som mitt företag visserligen inte har byggt, men som är orkansäkrat och det gick bra. Däremot blev vi utan ström men eftersom vi har egen generator att koppla in så löste även det sig. Det vi var mest rädda för var att det skulle komma en stormvåg. Huset ska klara tre-fyra meter höga vågor men om de är högre vet man aldrig hur det går.
Vad måste man som byggare väga in när man bygger i orkanutsatta områden?
– Varje stat har sina egna regler och sedan början av 2000-talet finns det nya byggregler i Florida som säger att det som byggs ska kunna motstå en orkan kategori fem, alltså den allra starkaste orkanen. Det innebär bland annat en kraftigare konstruktion, bjälkar som binder fast takstolarna, orkansäkra fönster av pansarglas och takpannor som gjuts fast. Vi bygger även en del hus på stolpar där bostaden ligger en våning upp för att klara översvämning och markplanet bara används till exempelvis parkering.
Hur mycket dyrare bedömer du att det är att bygga orkansäkert?
– Jämfört med det man byggde innan de strängare byggreglerna är det minst femtio procent dyrare att bygga nu.
Hur har de hus som ni har byggt klarat sig?
– Vi har ett bygge på gång i Jupiter där det blåste 45-50 sekundmeter. Stomme, fönster, dörrar var klara innan orkanen och det hände inget med den byggnaden. Däremot har vi inte fått några rapporter än från våra fastigheter i Key West som är allra värst drabbat. Allt är fortfarande avstängt där.
Vilka åtgärder vidtog ni som byggföretag innan orkanen drog in?
– Vi uppmanade alla hyresgäster att evakuera och har lagt känsligt material på platser där det inte blåser bort. Arbetet har naturligtvis legat nere och vårt hotellprojekt i Key West har stannat av helt eftersom vi har upplåtit marken till lokala myndigheter som behöver sätta upp tillfälliga nödbostäder där.
Hur ser marknaden ut för övrigt?
– Det har blivit svårare att hitta mark och projekt som går hem ekonomiskt under de senaste åren. Men jag tror på hyresmarknaden, särskilt efter det här. Försäkringspremierna skjuter i höjden i samband med naturkatastroferna och många vill då hellre vara hyresgäst.
Hur har USA-marknaden utvecklats sedan ni etablerade er för sex år sedan?
– Marknaden börjar bli het igen och byggkostnaderna har stigit med 50-75 procent. Vi har startat eget byggbolag med fyrtio anställda och satsar på både hyresrätter, äldreboenden, hotell, industri och kommersiella lokaler på flera platser i USA.