Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hållbarhet

Svenska byggare hjälper flyktingar i Libyen

Publicerad: 13 april 2011, 06:56

Svenska Condrill skyddar sin utrustning och hjälper folk att lämna landet.


All byggverksamhet står fortfarande stilla i Libyen. Anders Nilsson, vd på det svenska borr- och sprängföretaget Condrill, är nu den enda svenska representanten från företaget i landet.

– Telefonledningarna till nordöstra Libyen är avklippta och han kan bara kommunicera med Sverige sporadiskt över webbtjänsten Skype, berättar Lisen Åberg, inköpare på företaget.

Anders Nilsson använder dagarna till att skydda bolagets utrustning mot plundring. Condrill har 250 anställda i landet samt en ansenlig mängd fordon och borrutrustning.

Han hjälper också folk från andra länder att lämna Libyen. Hans syster Lena Nilsson är honorärkonsul i staden Benghazi, ett hedersuppdrag från Sveriges regering. Hon är avlönad av Condrill, som delar lokal med konsulatet. Men Lena Nilsson samt hennes man och två barn har nu lämnat Libyen.

– Anders har mycket kontakter och ett stort nätverk både i landet och i resten av världen. Han har fått en central roll med att hjälpa folk att ta sig ut, säger Lisen Åberg.

Även svenska WSP är verksamt i Libyen. Bolaget driver konsultverksamhet och leder stora bostads- och infrastrukturprojekt.

– Det är ett fullständigt fryst läge. Bara några lokala chefer går till jobbet och hanterar lite fakturor och avtal, säger David Montgomery, vd på WSP International.

Företaget har ingen egen utrustning att skydda. Men de kinesiska entreprenörer som bygger i landet får sina maskiner skyddade av Khadaffis soldater.

Niclas Köhler - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.